3-годишно момченце умира само седмица, след като е отнето от родителите и настанено в приемно семейство. По случая тече разследване, а бащата Шукри Захириев иска да научи истината за смъртта на детето си, съобщи Нова телевизия.

Мъжът разбира за смъртта на 3-годишния си син Лютфи след телефонно обаждане.

"Звъни ми телефона. От социалните ми се обаждат. Казват, че имат много лоша новина. Дойдоха от полицията и ми съобщиха, че Лютфи е починал", разказва Шукри.

8 дни преди това - 3-годишното момченце е изведено от дома на семейството, тъй като трябва да бъде извършена проверка, предизвикана от желанието на бащата да получи пълно попечителство върху детето, тъй като майката живее в Германия. Момченцето обаче страдало от бъбречна недостатъчност и се нуждаело от редовен прием на лекарства. Пропуск можел да бъде фатален.

"Искахме да отидем в Турция на преглед. Детето беше болно. Имаше бъбречна недостатъчност - бъбречните жлези не му работят нормално", добавя Захириев.

Във връзка с това - на 15 май социални работници посещават дома на Шукри.

Регионална дирекция "Социално подпомагане" - Шумен установява, че поведението на бащата е неприемливо. "С което колегите се самосезират и преценяват, че най-добрата мярка е към момента детето да бъде изведено от семейството", обяснява Мартина Драгнева.

От Дирекция "Социално подпомагане" поискали от полицията помощ, за да бъде изведено детето.

Според заповедта, има опасност за живота на детето, липсва и адекватни родителски грижи. Бащата работи като реже дърва на частно. Често водел и малкия с него.

Шукри има роднини, но въпреки това - детето е насочено към приемно семейство в Търговищко.

Според проверката на разследващите - лекарствата за хроничното заболяване са давани редовно. Прокуратурата в Търговище е образувала досъдебно производство за смърт по непредпазливост.

Дирекция "Социално подпомагане" също извършва вътрешна проверка.