Три фирми шият защитни облекла, като Германия е заявила желание да изкупи цялата продукция на едната от тях. Това заяви на брифинг директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Той, заедно с вицепремиера Томислав Дончев и председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, дадоха пресконференция за разпределението на предпазните средства в страната по приоритети. 

На 17 март със своя заповед министър-председателят Бойко Борисов създаде логистичен център, който да отговаря за приоритизирането на маски, облекла, шлемове, ръкавици и дизенфектанти по болниците и спешните центрове. По думите му колкото и оскъдни да са били предпазните средства, центърът се справя по предназначение. Той оповести и последните данни с наличност на предпазните материали. 

По неговите думи повече от 60 фирми са изразили готовност да шият маски. Три фирми шият защитни облекла, като до края на април техният брой ще бъде 30 хиляди, а до края на май - 100 хиляди броя. 

Доброволците също ще бъдат снабдени със защитни средства, които се разпределят от Сдружението на общините. 

Към момента разпределени са защитни маски за лекарите на първа линия - 53 975 броя.

"Това са най-специалните маски за нашите лекари на първа линия. Отделно за обща употреба са разпределени 946 950 броя. Това са без тези от митницата - повече от 500 хиляди броя. Облекла за лекари на първа линия за многократна употреба има разпределени 3392 броя", поясни гл. комисар Николов. 

Той поясни, че са разпределени и 10 050 броя облекла за обща еднократна употреба и 40 180 за многократна. Защитни очила има разпределени 85 768.

Защитните шлемове са 6000. Разпределен е и 158 хиляди литра спирт за дезинфекциране. 

Предстои да бъдат разпределени още 1 милион ръкавици, от които 10 хиляди бройки ще останат в дълбок резерв. 

От 6500 броя предпазни облекла в резерв ще бъдат оставени още 1500. От 19 хиляди бройки - 2000 ще останат в резерв. 

"В повечето аптеки има вече маски и дизенфектанти. Организирано е и производство на маски в България. Повече от 60 фирми предложиха своите оферти за производство. Три фирми вече са усвоили технологията за шиене на облекла. До края на месеца ще имаме почти 30 хиляди нови облекла. До края на май - 100 хиляди броя нови облекла, обяви Николов. 

Пет други фирми са преминали успешно тестовете на Министерството на отбраната и са получили одобрение. В момента организират производство.

"Осигуряваме предпазни средства и за доброволците", поясни Николов. Той каза и че няколко търговци на автомобили също са предложили услугите си. 

Началникът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че продължават да се наблюдават държавите, които са в разгара на заболяването, където се случват огромни беди за болниците и пациентите. Той обобщи подробно как е преминал първи и втория етап за справяне със здравната криза в българските болници. Той припомни за откриването на нови лаборатории, взимането на проби и лечението на пациентите, които не са хоспитализирани. Той припомни и че вчера здравното ведомство е отпуснало до 85% от бюджетите на болниците, за да могат да покрият регулярните нужди извън справянето с епидемията. 

Ген. Мутафчийски поясни, че наблюдаваме и следим държавите, които са в разгара на заболяването. 

"Ние трябва да сме подготвени с наличния ресурс в България. Особено трогателна и не може да бъде подмината е мобилизацията на обществото по отношение на дарителска дейност, отбеляза той. Заяви и че не може да се говори за разхлабване на мерките срещу коронавируса в страната.