Министерството на правосъдието до няколко месеца ще започне да използва електронен мониторинг върху осъдени лица и подсъдими с наложена мярка за неотклонение "домашен арест". Това съобщи на пресконференция зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов и директорът на ГД "Изпълнения на наказанията" Васил Миладинов.

Въвеждането на този способ е част от проект за "Модернизиране на пенитенциарната система в България".

Електронният мониторинг (електронни гривни) ще се прилага спрямо лишени от свобода, които изтърпяват присъдата си с по-лек режим в затворнически общежития от открит тип, спрямо лица с пробационни мерки, които предвиждат ограничаване на движението, както и при подсъдими с мярка "домашен арест".

Гривните ще бъдат контролирани и следени в Команден център при ГД "Изпълнение на наказанията". Те ще работят на радиочестотен и джипиес принцип.

По думите на директора на ГДИН ползите от електронното проследяване са свързани с намаляване на разходите и преодоляване пренаселеността на затворите.

Снимка: БТА

Електронната гривна ще дава незабавна информация за лицето и дали то спазва наложените му ограничения. За да бъде сложена на осъден или подсъдим, той трябва първо да даде своето съгласие, което според зам.-министър Проданов няма да е проблем, тъй като ще улесни ежедневието на осъдения.

Проданов допълни, че се предвижда в следващите години бройката на гривните, които се използват спрямо осъдени лица да достигне до 2000.

Зам.-министърът каза още, че самият той е пробвал електронна гривна за няколко дни и е бил впечатлен, след като му е било показана разпечатка за това къде се е намирал през цялото време.

Освен електронния мониторинг с помощта на проекта ще бъде изградено видеонаблюдение във всяка от 28-те районни служби на ГДИН. Ще бъдат закупени и "тийзъри", които ще се използват от мобилните екипи, имащи контакт с електронно наблюдаваните лица.

Ползите от електронното проследяване са свързани с намаляване на разходите и преодоляване пренаселеността на затворите

Снимка: БТА

За бъде сложена електронна гривна, ще трябва писмено съгласие от съответното лице. Гривните ще бъдат слагани по преценка на директора на затвора или общежитието, и началника на областната структура на ГДИН, като ще се преценява и тежестта на извършеното от лицето деяние, стана ясно по време на пресконференцията.