Огромни санкции са предвидени за проблеми при ремонта на централната столична улица "Граф Игнатиев". За всеки ден забавяне фирмите ще плащат по 240 000 лева неустойка. С до 1,2 млн. лева пък ще бъдат глобявани за некачествено изпълнение на даден елемент. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия.

"Освен това, 50% от цената ще остане при нас осем години, докато изтече срокът на гаранцията", поясни градоначалникът.

Тя каза, че голяма част от настилката ще бъде гранит в съчетание с циментови плочи.

Ремонтът на емблематичната улица започна от участъка при площад "Славейков" в понеделник. Първият етап трябва да приключи през октомври.

Фандъкова коментира и започналите ремонти на улици и булеварди и на други места в София. Кметицата е категорична, че средствата, отпуснати за въпросните реконструкции, са повече от всякога - 38 млн. лева. Те обаче нямало да стигнат за запълването на всички дупки в града.

"Кварталната инфраструктура е амортизирана. Успяхме да се справим с базовата - големите улици и булеварди. Едно време, когато те не бяха ремонтирани, не забелязвахме дупките по малките пътни артерии", коментира Фандъкова.

Тя обясни, че разпределянето на средствата за пътни ремонти е приоритет на всички районни кметове, а програмата по оползотворяването на въпросните 38 млн. лева е за няколко години.

Градоначалникът каза още, че е започнало почистването на обществени сгради, чиито фасади са изрисувани с графити. И призова гражданите да подават сигнали към инспекторите в общината, ако станат свидетели на подобен акт на вандализъм.

Фандъкова коментира и темата с показния арест на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева. И изрази надежда, че който и да поеме задълженията й, докато е в ареста, ще върши качествено административната работа.

Фандъкова потвърди, че при управлението си Иванчева е бавила много преписки, и то не само такива за строителство на нови сгради. По неясно какви причини с повече от година било забавено и реконструирането на две улици в района.

"Вчера получихме уведомление, че Иванчева си пуска още 10 дни отпуск. В предишното такова заявление тя беше посочила, че иска Владимир Клисуров да я замести. Той пък подаде молба за напускане на поста заместник-кмет, но в момента също е в отпуск", обясни Фандъкова.