Според официалната статистика само за една година хората, които са се преместили в София са 23 000 души. Това обаче включва само тези, които са се регистрирали по съответния ред, а със сигурност има и много, които не са го направили. Това каза архитект Любо Георгиев, директор на общинското предприятие "Софпроект" пред телевизия "България он ер".

Според него, всеобщото мнение, че в столицата живеят 2 милиона души е погрешно. "Реално населението е 1.4 милиона, но десетки хиляди хора осъществяват дневна миграция, за да работят тук и след това се прибират", казва архитектът.

"Това е най-големият проблем, че много малко се знае за демографска статистика и информация. От различни места в България идват, идват и от Македония също. София привлича млади хора, които искат да работят и да получават по-високи заплати. Това е основната причина", обясни той.

Георгиев смята, че трафикът остава проблем в столицата, защото метрото само разпределя хората, които ползват градски транспорт, но пътуващите с автобус или друг обществен превоз са колкото тези, които излизат с коли.

"Хора София може да поеме, както в съществуващата си форма, така и в предвидените места за раширение на града, но ако всеки реши да се качи на колата си, няма как да стане, просто няма място за това", категоричен беше архитектът.

По думите му огромна част от трафика се образува от това, че родителите, които возят децата си на училище до 3 клас.