Започна международното военноморско учение "Бриз 2019", а първите бойни кораби вече пристигнаха в пристанище Варна. Общо 2018 военни от различни страни ще участват. От 12 до 21 юли 2019 година Военноморските сили на Република България провеждат националното военноморско учение "Бриз 2019" отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО (от Плана на Българската армия за 2019 година).

Всички снимки вижте тук >>

Учението се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в райони, които са обявени своевременно.

Българските ВМС ще участват с 18 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с 900 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Съвместното командване на силите, Сухопътни войски, Щаба за интегриране на силите на НАТО в Р България, Военномедицинска академия, Военна академия "Г.С. Раковски".

Снимка: Булфото

Двадесет и третия "Бриз" през 2019 г. продължава традицията от предишните си издания и целта е да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда с активното участие на 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление и неправителствени и частни организации в целия процес на планиране, подготовка и ръководство на учението.

Общо в учението ще участват 11 държави с 26 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 5 вертолета и 2018 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Великобритания, Гърция, Италия, Канада, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Втората постоянната група кораби на НАТО и Втората постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 132 души от 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации.