200 русенци, които живеят в бившото общежитие на на Академията за обществени науки (АОНСУ) останаха без ток. Причината - натрупан дълг на фирма от 48 000 лв. Дългът обаче не е техен, а на фирмата, от която са купили апартаментите си.

От Енерго-Про заявиха, че енергоснабдяването ще бъде възстановено, когато задължението бъде изплатено.

Бившето общежитие на АОНСУ няма издаден Акт 16 и затова личните електромери на живеещите в блока не фигурират в "Енерго про". Хората сами си отчитат разхода на електроенергия, събират дължимите суми и ги внасят в енергоразпределителното дружество.

Всеки месец обаче се получава разлика с показанията на общия електромер и така сумата, натрупана неясно от кого, за една година стана над 40 000 лева.

"Нямаме ток. Не знам как ще отглеждам дъщеря си, която е със счупена ръка и има заболяване", споделя жена от жилищната сграда пред NOVA.

Хората от блока предполагат, че към тяхната партида се водят и други обекти, но не могат да го докажат. Не могат и да си регистрират собствени партиди. От "Енерго про" отказват да подпишат споразумение за разсрочване на задължението, защото титуляр по партидата е фирмата-продавач на апартаментите. Собственикът ѝ се крие. Обитателите на сградата са в безизходица.

"С три малки деца съм, какво да правя оттук-нататък. Има и възрастни хора", каза една от живущите.

От спирането на тока в жилищната кооперация пострадаха и коректни клиенти на енергодружеството. Половината квартал също остана без ток. Последва и заплаха за съд.

От Енерго про обясниха, че при спиране на тока на блока, не е сработило резервно захранване и затова околните сгради също са останали без електричество. Проблемът вече е отстранен. А хората от злополучния блок търсят начин да продават апартаментите си.