За последното денонощие в България има 19 нови случая на инфекция с коронавируса и общият брой в България вече е 190. Повечето заразени са от София, има един нов в Плевен. Заболеваемостта върви нагоре. Това заяви на брифинг във ВМА ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

По думите му, в болшинството от случаите пациентите са в подобряващо се състояние.

"В "Пирогов" обаче остава критично състоянието на един пациент, който е интубиран. Там има още един пациент, който е интубиран, но днес колегите ще се опитат да го екстубират", допълни проф. Мутафчийски.

Той обясни, че във всеки голям областен град има зали, които за часове могат да бъдат превърнати в полеви болници. Мутафчийски разясни, че имаме достатъчно легла в резерв и ще бъдат направени учения в градовете.

Няма статистика дали човек с определена кръвна група е по-податлив към зараза с коронавируса, добави още ген. Мутафчийски. По думите му след преминаване на епидемията екип от лекари и учени чрез обобщаване на натрупания материал, имунния статус, щамовете на коронавирусите, биха могли да направят такъв анализ. В момента трябва да се извлекат най-добрите решения за лечение, всичко останало е обект на наука и може да изчака, а сега трябва да се спрем на схемите за лечение, които са окуражаващи като ефективност, добави той.

В отговор на въпрос за заразения във Велико Търново лекар, шефът на Националния оперативен щаб обясни, че той е настанен за лечение в болница.

"Лекарят от Велико Търново винаги е бил в болница. Той е от тази група млади хора, които са с тежка клинична картина, те са общо 8 човека. Той е с двустранна бронхепневмония. Приет е със симптоми за бронхепневмония. Изследван е и е пуснат за домашно лечение, след това отново е приет в болница", уточни проф. Мутафчийски.

В отговор на въпрос той заяви, че България е от първите страни, отраничили достъпа до домовете за възрастни хора.

"Първи въведоха такива рестрикции в Канада, преди около две седмици и половина. Ние ги въведохме веднага след това. Заедно с женските консултации и т.н. са спрени посещенията и в болниците, и в домовете за възрастни хора. В габровския случай, който имахме, беше изключително деликатен моментът дали ще развие коронавирус, защото тя е изписана от болницата и е настанена в такъв дом - за възрастни хора. Засега нямаме разгар на болестта там", категоричен бе шефът на ВМА.

Проф. Мутафчийски каза още, че само за последното денонощие в страната със самолети са се завърнали около 8000 българи, а през сухоземните граници - около 15 000.

"В събота пристигна първата част от едно голямо дарение със защитни облекла, а вчера пристигна голямо дарение от тестове и всички консумативи, свързани с тях. Това е дарение от народния представител г-н Пеевски и стойността му е близо 300 хил.лева, съобщи още шефът на Националния оперативен щаб.

Това е второто дарение на депутата, след като миналата седмица той дари близо 500 000 лева в оборудване на спешната болница "Пирогов".

Очаква се днес представители на Националния оперативен щаб и Светия Синод да разговарят за провеждането на църковни служби в условията на разпоредените мерки за борба с коронавируса.

Засега в София няма да бъде въведен вечерен час. За това, ако се наложи, ще решава кметът.

Извършват се проверки за работещи кафенета и ресторанти, допълни още проф. Мутафчийски и напомни, че гражданите могат да сигнализират в полицията, ако забележат нарушаване на заповедите за затварянето на такива обекти.