Осемнайсет области в страната са в "тъмночервена" зона по заболеваемост от COVID-19, показват данни на Националния център по заразни и паразитни болести към 24 октомври. Това е почти двойно увеличение, тъй като преди седмица областите, които "светеха" в тъмночервено бяха 10.

В "червена" зона, която е до 500 болни на 100 000 души население, са 9 области - Хасково, Бургас, Смолян, Пазарджик, Плевен, Силистра, Разград, Шумен и Търговище, а само област в Кърджали попада в "жълта" зона. Няма област в страната, която да е в безопасната зелена зона.

Най-много болни на 14-дневна база са регистрирани в София-град и в областите Перник, Монтана и Видин, където са отчетени над 1000 на сто хиляди души население.

Последните данни за секвенирани проби от Националния център по заразни и паразитни болести показват, че от 467 клинични проби на коронавируса само при една е установен Алфа вариант, а всички останали са от по-силно заразния Делта. 

На 8 септември Търговище стана първата област в страната, която влезе в тъмночервената зона за COVID-19, където новите заболели за период от две седмици са над 500 души на 100 хил. население.