497 са новите случаи на коронавирус у нас. Направени са 2 971 диагностични теста - 1652 PCR и 1319 антигенни. Положителните проби са 16,72%.

Излекувани са 385 души, а починалите - 21, като повечето от тях са със сърдечни заболявания. Броят на хоспитализираните е 5776.

Най-много са новорегистрираните случаи в София, Бургас и Варна.

Статистиката за денонощието по области: Благоевград - 12 нови случая, Бургас - 15, Варна - 23, Велико Търново - 9, Видин - 0, Враца - 26, Габрово - 1, Добрич - 21, Кърджали - 3, Кюстендил - 10, Ловеч - 8, Монтана - 0, Пазарджик - 22, Перник - 13, Плевен - 29, Пловдив - 30, Разград - 10, Русе - 15, Силистра - 7, Сливен - 18, Смолян - 8, София-град - 160, София-област - 21, Стара Загора - 8, Търговище - 6, Хасково - 9, Шумен - 4, Ямбол - 9.

До края на първата седмица на месец март 2021 г.  над 73% от секвенираните 403 проби у нас доказват британския вариант на COVID-19. За пробите през последните седмици честотата му се увеличава, особено за област София, Бургас, Кюстендил, Пазарджик, Сливен.

За последните 24 часа ваксини са поставени на 1513 души. Общо 288 631 са имунизирани до момента. Над 50 000 са вече с две дози.

60 000 души вече са се записали за ваксинация в електронния портал. Много от свободните часове в столицата за следващите две седмици обаче са изчерпани.

Тази сутрин пристигна нова доставка от 21 060 дози на "Пфайзер". Това е втората доставка от общо пет очаквани от компанията през този месец, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

"Имаме потвърждение, че в рамките на март ще бъдат доставени 105 300 дози. Това ще се случи в пет доставки по 21 060 дози", отбеляза Кирилов.

От 11 март трябва да се възстановят и "зелените коридори" за ваксиниране на желаещите.

Като превантивна мярка срещу увеличението на ковид случаите от днес спират плановия прием и свижданията във всички лечебни заведения в София и област Варна. Ще бъдат допускани само планови дейности, свързани с трансплантации, лечение на онкологични заболявания, асистирана репродукция и раждане, рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Забранено е влизането на външни лица, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий.

От днес и в област Пазарджик се преустановява плановият прием в болниците заради високата заболеваемост от Covid-19. Това не се отнася за хората с онкологични заболявания, бременните и пациентите с продължително лечение и психиатрична помощ.

По-рано някои от болниците в страната вече забраниха плановите приеми на пациенти. Това се случи и в Бургас, Шумен и Враца. В Пловдив се разкрият поне 100 легла за ковид пациенти.

Пандемията по света

Повече от 301 милиона души по света вече са ваксинирани срещу коронавирус според проучване на ТАСС въз основа наданни от правителствени, експертни и медийни съобщения. Към момента са ваксинирани приблизително 301,4 милиона души, което е 2,5 пъти над броя на заразените с COVID-19. Следователно, около 3,8% от населението на планетата е било ваксинирано. Около 70% от световното население трябва да бъдe ваксиниранo, за да се постигне "стадния" имунитет, заяви по-рано Световната здравна организация (СЗО).

Процентът се увеличи до 7,4 милиона на ден през изминалата седмица, в сравнение с 4,4 милиона в края на февруари. Първите пет държави представляват 50% от общия брой на ваксинираните лица. Над 90 милиона души вече са ваксинирани в САЩ, 52,5 милиона в Китай, около 23 милиона в Обединеното кралство, 20,7 милиона в Индия и 10,6 милиона в Бразилия. Израел оглавява списъка по отношение на дела на ваксинираното население (над 97%). Сейшелските острови държат второто място (84,5%), а ОАЕ са трети (65%). Над 5 милиона пуснаци (3,4% от населението на страната) преминаха първия етап на ваксинация срещу коронавирус, заяви на 5 март вицепремиерът Татяна Голикова. Русия е на 12-то място по общ брой ваксинирани хора.

Финландия въвежда строги ограничения. Мерките ще действат за период от 3 седмици - до 28 март.

Отменят се присъствените занятия за децата над 12 години, а на служителите във фирмите се препоръчва да преминат на дистанционна работа. Планира се затварянето на ресторантите, баровете и нощните клубове, но решението за това трябва да бъде взето от парламента по-късно днес.

Мерките няма да се отнасят за районите, където ситуацията е спокойна - към дадения момент те са общо пет.

С отварянето на училищата в Англия от днес започва постепенното облекчаване на строгите ограничения в наложения локдаун заради коронавируса. Това става след като за последното денонощие бяха регистрирани само 82 смъртни случая, което не се е случвало от началото на октомври. За първи път броят на жертвите за денонощие пада под 100. За последен път това се е случило на 9 октомври миналата година. Броят на заразените също е нисък - 5 177. Междувременно вече 23,4 милиона британци получиха първа доза ваксина.

Предвижда се масово тестване на учениците два пъти седмично, за да бъде избягнато разпространението на заразата. Министърът на образованието Гавин Уилямсън междувременно заяви, че се обсъждат варианти за по-дълги учебни дни и по-кратки летни ваканции, за да се помогне на учениците да наваксат пропуснатото. Ръководителят на училищния инспекторат "Ofsted" Аманда Спилман обаче предупреди министрите да бъдат много внимателни с плановете за подобни промени.

Също от днес ще бъде позволено на двама души от различни домакинства да се срещат на открито не само за разходка или друга физическа активност, но и да седнат на кафе на пейка в парка, например.