Общият брой на заразените у нас е 163. В София днес са 18 нови случая и така общият брой на случаите в столицата е 103. Това обяви проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националният щаб за борба с коронавируса.

"Имаме 21 потвърдени случая за деня. Общият брой заразени така се покачи на 163, от които трима починали и трима оздравели, каза Мутафчийски. - В Бургас има още двама заразени, контактни на първите и заразените са 4. В Пазарджишка област има един пациент - в Пещера. Средната възраст на починалите е 75 години, но в България в момента има 8 човека между 20 и 50 години, които са със сериозна симптоматика."

"Никой никога не е твърдял, че този вирус не поразява млади хора. Смъртността е по-малка при тях. Но се наблюдава "едно безгрижие все още по улиците и централните части", каза той.

"В Италия само вчера са загинали 600 души. Великобритания е въвела изключително стриктни мерки за възрастните хора. Засега няма намерение да се въвежда забрана възрастните хора да пазаруват след 10:30 ч. сутрин. Все още вървим в ниската част на кривата, но изкачването започва. Все още не може да се предвиди кога ще бъде пикът. Пикът на болестта няма да е този месец - дали ще е в края на април или месец май месец, не се знае, но предстои", увери той.

"Всички препарати за лечение на коронавирус са изпробвани, няма медикамент, който да оправдае очакванията", каза Мутафчийски на въпроса дали помага хининът на болни с коронавирус-инфекцията.