В Свищов днес беше почетена паметта на 12-те деца, които загинаха при автобусна катастрофа в река Лим. Трагедията стана преди 16 години на връщане от ученическа екскурзия в Дубровник, Черна Гора, предаде БНР.

В параклиса "Свети дух" в гробищния парк на Свищов беше отслужена панихида. Всички събития - песенният конкурс, лекоатлетическият крос и конкурсът за детска рисунка, които организира фондацията, създадена в памет на загиналите деца, "Ангели от Лим", се отлагат за есента, посочи Георги Манзаров, баща на загиналия Юлиан:

"Никога не съм си представял, че така ще направим помена. Днес аз се молих господ да бъде милостив към всички хора, да ни прости, да се вразумим".

На възпоменанието за 12-е загинали свищовски ученици дойде и кметът на града Генчо Генчев:

"Най-вече болката остава на родителите през тези 16 години. Свищов също не забравя тази дата. Тя си остава паметна за нашия град".

На 4 април 2004 г. 12 деца загинаха при автобусна катастрофа във водите на река Лим. Български автобус падна в 40-метров каньон в придошлите води на реката на границата между Сърбия и Черна гора.

Ученици от СОУ "Николай Катранов" в Свищов, на възраст между 12 и 19 г., се прибираха у дома след екскурзия в Дубровник. В автобуса пътуваха 7 учители, екскурзовод и двама шофьори. Тогава изведнъж водачът на автобуса заспива. Рейсът се обръща и пада в реката. Започва бързо да се пълни с вода. Спасители и пожарникари от Приеполе и Бело поле, местни жители от близкото село помагат за спасяването на давещите се деца.

След трагедията родителите на загиналите деца учредиха фондация "Ангели от Лим". На мястото на катастрофата е издигнат мемориал в памет на децата, който представлява пречупени ангелски криле.