В средата на декември 100-метров водовъртеж опустоши инфраструктурата в пещерата Дяволско гърло. Това стана при големите наводненията, които сполетяха Триград. При бедствието бе разрушен и пътят към селото, който и към момента остава затворен. Дяволското гърло е най-голямата благоустроена пещерна зала на Балканите.

"Размерите й са такива, че можем да поберем храм-паметника "Александър Невски" в София. Залата е висока над 30 метра и е дълга над 100 метра", коментира Владимир Солаков от туристическо дружество "Орфей"- Девин, стопанисващо обекта.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

"За една нощ над 2600 литра в секунда вода е влизала в залата и се е напълнила. Реката е влачила много дървета, някой от тях с диаметър над половин метър. Налягането ги е смачкало, сифонът е засмукал цялата вода изведнъж, което е образувало огромен водовъртеж в периметъра на цялата зала", коментира Солаков веднага след инцидента. Месец по-късно пещерата отново е отворена за турсти. Ето какво сподели пред Dir.bg Владимир Солаков за щетите, които са открити в пещерата, но вече са възстановени.

- Г-н Солаков, каква ремонтна работа свършихте в пещерата след онзи огромен потоп през декември, какво открихте, какво беше увредено...

- Една част от парапетите реката ги беше отнесла. Бе изчезнала буквално инсталация с осветителните тела, туристическите маршрути бяха изцяло изровени. Общо взето щетите бяха по неща, които ги е правил човек. По самата пещера нямаше огромни щети.

- Кога пещерата ще бъде отворена?

- Вече е отворена за посетители. Успяхме да изчистим и възстановим нещата.

Снимка: Владимир Солаков

- С какво се сблъскахте, когато влязохте след потопа?

- Вътре много се бе напълнило с дървета и с клони, които е донесла водата. Беше трудно да се разчисти, защото всичко се вадеше на ръка навън, но успяхме. Пак казвам, ако изключим туристическите маршрути и това, което е направено от човек, за да се разглежда самата пещера, други големи щети няма. Все пак пещерата е на 250 хиляди години и за това време е видяла какво ли не. Така че едно затлачване с дървета и придошли води, надали могат да я уплашат. Силно повреди бяха тези неща, които помагат на хората, за да разглеждат Дяволското гърло - парапетите, осветлението, туристическите маршрути вътре.

- Може ли да се направи нещо, за да не влизат такива дървета от реката в пещерата?

- Няма как да спрем реката. Ако се направи нещо като решетка, за да не влизат дървета, то какво би станало, когато тази решетка се затлачи. Това означава, че реката излиза на пътя. Това също е проблем и не е решение.

Снимка: БНТ

- Как стоят нещата с ремонта на пътя към Триград?

- Очаква се тази седмица междуведомствената комисия по възстановяване да отпусне средства, за да се възложи ремонтът на участъка. Очакваме скоро да се започне работа, защото няма как хората да минат към Триград. Има ентусиасти, които идват в селото пеша. А и когато започне ремонтът, тогава пътят съвсем ще бъде блокиран, защото е тесен. Очаквам, че скоро ще започне ремонтът, защото и той ще отнеме най-малко месец, че и повече.

- Мислите ли дали да сложите видеонаблюдение в пещерата?

- Мислим, но нямаме решение. Ако се постави видеонаблюдение, то най-вече ще е от мерки за сигурност. А и хората, понеже са различни, надали ще одобряват това, докато са на посещение да бъдат под видеонаблюдение. Така че това е въпрос на дискусия, за да вземем някакво ясно решение.

Снимка: Владимир Солаков

- Може да има видеонаблюдение само вечер, когато няма туристи?

- И това е опция, за да няма набези на вандали. Но и технически няма да е много лесно да се направи, защото има едни около 300 метра от пещерата до будката, до офиса на ексурзоводите, така да го кажем, и от гледна точка на кабелите такава дължина може би няма да предава добро качеството. Ще мислим по въпроса.

- Колко човека се включиха във възстановяването на щетите в пещерата?

- Около 30 човека работиха през цялото време - говорим най-вече за доброволци. И ние, разбира се, от нашето туристическо дружество. Много хора от вътрешността на страната дойдоха да помагат, което нас, лично, много ни радва. Може би и още повече хора щяха да дойдат, ако пътят бе проходим. Но важното е, че се справихме и пещерата вече е отворена.

Снимка: Владимир Солаков

- Какви бяха най-фрапантните неща, които видяхте след потопа?

- Имаше пробит бетон, на места укрепването му в основата бе издълбано, изцяло бяха изчезнали металните предпазни съоръжения на по-опасните участници. Бетонът беше издържал в по-голямата си част, но и по него имаше имаше места, в които видяхме дупки - беше пробит като със снаряд. Как се пробива 15-сантиметров бетон и се прави дупка? Нямам представа как е станало. Мога само да предполагам, че най-вероятно камъни с голяма скорост, които е влачила водата, са ударили бетона са го пробили. Но ударът е бил зверски. Имаше и щети по парапетите. Имаше поражения по стълбите за излизане. Имаше участъци, на които купчини с баластра бяха изсипани. От единия край на пещерата, всичко влачено от водата, бе занесено на другия край. И всичко това бе изнесено с кофи и на ръка. Беше изключително трудоемка работа. Осветлението вече е възстановено, парапетите са възстановени, така че туристите отново вече могат да ни посещават.

- У вас се е зародила идеята за изграждането на статуя на митичния тракийски жрец Орфей...

- След като отстранихме щетите, решихме, че с подобна инициатива може да се подпомогне развитието на туризма в село Триград. Става въпрос за изграждането на няколко метрова и единствена по рода си статуя на митичния тракийски жрец Орфей, който приспива с вълшебната си музика Пазителя на подземното царство - триглавото куче Цербер. Статуята ще бъде изградена на висок връх над село Триград, за да напомня на поколенията, че именно в България, в село Триград, Орфей е слязъл в подземното царство, за да върне Евридика в света на живите.