15-годишната Никол Георгиева от Велико Търново, която бе диагностицирана със Сарком на Юинг и хиляди българи даряваха за лечението й, е издъхнала снощи в турска клиника.

Тъжната вест съобщи майка й Надя Костадинова в профила си във Фейсбук.

"Силното ми детенце...Бори се до последно със зъби и нокти...Господ ли?Няма такъв...", написа съкрушената майка.

Тежката диагноза бе поставена на Никол преди година. Последно момичето бе на химиотерапия в комбинация с имуно- и молекулярна терапия в Турция. Преди това специалисти във френския институт "Густав Руси" даваха надежда за успешно лечение, но не успяха да извършат операция и трансплантация на стволови клетки.

Съдбата на Никол обедини хиляди българи от страната и в чужбина в десетки благотворителни кампании за събиране на средства за лечение. Семейството потърси съдействие и от Фонда за лечение на деца, но одобрението за финансиране бе дадено едва в средата на март т.г. Бе изпратен сертификат S2 за комплексно лечение за срок от 3 месеца и възможност за удължаване.

Затова дарителската кампания бе прекратена, а родителите призоваха последвалите средства да бъдат пренасочени за лечение на 6-месечната Мартина, която се бори с левкемията.