9 планински спасители от Сандански издирват от 16 часа двама пенсионери, изгубени в Пирин, съобщиха от Планинската спасителна служба.

Възрастните мъже били на преход заедно с група от хижа "Синаница" към хижа "Беговица". Неясно защо обаче двамата са се отклонили от основната група в района на заслона "Спано поле". Към 22 часа снощи е бил подаден сигнал до ПСС-Сандански и е започнала акция по издирването им.

В началото имало връзка по телефон с двамата, но те не успели да обяснят къде се намират, съобщи "24 часа". Имало съмнение, че са в циркуса на река Башлийца. Деветимата планински спасители са обходили там, но не ги открили.

 "Нямаме връзка вече с тях и не можем да установим къде се намират. Пращаме искане, за да получим координатите на мобилните им телефони и да ги локализираме", каза началникът на ПСС Емил Нешев. Той допълни, че това е поредният случай в последните 3 дни на загубени пенсионери в планината.

В понеделник вечерта 75-годишен мъж също се изгубил при преход от хижа "Вихрен" към Бъндеришката порта. След като спасителите го търсили цяла вечер, на сутринта той се появил в района на Муратово езеро. Няколко дни по-рано пък, племенник се обадил, че чичо му се е напил, не може да се движи и се намира в района на Лакатник. Две денонощия спасителите го издирвали, докато накрая 74- годишният мъж сам не се появил в планинско село, като казал, че не помни къде е бил и какво е правил.