Новородено, за което към момента няма информация за придружаващи заболявания, е сред 34-те жертви на Covid-19 у нас през последното денонощие. Това показва справка в Единния информационен портал.

14-дневното бебе е от село Брестница, община Ябланица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Ловеч.

Директорът й д-р Росица Милчева поясни, че детето е починало на 5 септември в реанимацията на болницата в Ловеч. То е прието там на 2 септември, след като родителите са подали сигнал, че е в тежко състояние с дехидратация.

При приемането в болницата не е имало съмнения за COVID-19, а и никой от близките му не е имал оплаквания. При прегледите в болницата, направени от началника на неонатологичното отделение, се е оказало, че детето е с увреждане на сърцето, бъбреците, белия дроб и с двустранна пневмония. Правело е и припадъци. Направените три антигенни теста са показали положителни резултати за коронавирус.

Лекарското заключение е, че то е починало от COVID-19.

Д-р Милчева допълни, че бебето е родено в болницата в Луковит и е било здраво, наддало е на тегло, на естествено хранене.

Майката на починалото бебе е 14-годишна, а семейството живеело в бедност. Всички контактни са поставени под карантина, а днес е изпратен екип да изследва близките за коронавирус. По-късно бе съобщено, че родителите на бебето са негативни за коронавирус.

 

За случая е уведомено Министерството на здравеопазването.

Битката със смъртоносния вирус е загубил и 24-годишен мъж, за когото също не е известно да има придружаващи заболявания.

От началото на пандемията в страната са починали 19 149 души, при които е била констатирана инфекцията. За последното денонощие броят на жертвите на болестта е 34. 

Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести към днешна дата 14-дневната заболеваемост в страната за първи път от края на юли регистрира спад до 282 души на 100 000 население. Област Видин обаче влиза в червената зона за разпространение на инфекцията с над 250 заразени на 100 000 души население, но пък столицата вече е в жълтата зона с 229 души на 100 000 население.

Единствената област, която в момента остава в критичната тъмночервена зона, е Търговище. Там болните на двуседмична база са 530 души на 100 000 население.

Снимка: Скрийншот/bTV

Националната информационна система показва, че у нас при 13 936 лица-медицински служители е потвърден новият коронавирус. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са осем. От тях един е установен при лекар, четири - при медицински сестри, един - при санитар и два - при друг медицински персонал.