Над 130 руски деца, дошли на почивка в България, бяха превозени до страната си без никакво забавяне след намесата на Министерството на туризма на България, Федералната агенция по туризъм на Русия, посолството на България в Москва и Генералното консулство на Русия във Варна. Това стана възможно след разговор между министър Николина Ангелкова и ръководителя на руския туризъм Олег Сафонов, които са в непрекъснат диалог, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Това се случва, след като по-рано беше съобщено, че около 1000 руски туристи са се оказали пленници в България след приключване на ваканцията им. Те трябвало да бъдат извозени до 9 септември с полети на българска авиокомпания, но заради прекратяване на взаимоотношенията между руския туроператор "Турово" и българската фирма "Ной Травел" техните вече платени самолетни билети се оказали невалидни.

Обратният полет на децата бе поет от "Ной Травел"- консолидатор на полети, който е с регистрация в България. Веднага след като българската страна бе информирана за ситуацията, със съдействието на министър Ангелкова и Олег Сафонов бяха проведени няколко срещи - с българското посолство в Москва и във Федералната агенция по туризъм на Русия, както и в Генералното консулство на Русия във Варна. У нас остава група от още 24 деца, за които е поет ангажимент да бъдат превозени на 31 август, когато изтича почивката им, се казва още в съобщението на министерството.

Проблемът възникна, след като руският туроператор "Турово", който е продавал самолетни билети на организирани и индивидуални пътници, внезапно изпада в невъзможност да осигури полета за връщане, независимо че билетите им са били платени. Според информация от "Турово" у нас има още руски граждани, за които е в сила казусът с обратния полет. Данните, давани от руския туроператор, показват, че голяма част от тези хора не са организирани туристи с туристически пакети, а са купили само самолетни билети от "Турово".

В съобщение на Федералната агенция по туризъм на Русия се казва:

"Към днешния ден "Турово" не е предоставила на Росстуризъм информация какво количество билети са реализирани от нея за самостоятелни туристи и каква е бройката на хората с пакетни турове. Ако билетът е бил продаден като част от общ туристически продукт, отговорността пред туристите за превоза носи туроператорът, направил тура чрез "Турово".

Ако пътникът е купувал билетите самостоятелно, отговорността носи тази компания, която е получила парите и го е информирала, че билетът е резервиран и платен", уточняват от Федералната агенция по туризъм на Русия.

На последната среща в консулството във Варна са били разгледани варианти за споразумение между двата контрагента, а собственичката на "Турово" е заявила, че ще търси начини руските граждани да бъдат превозени. За срещата има протокол, подписан от всички страни, уточниха още от ведомството на Ангелкова.