За Княжевския лифт сме в процедура, с която да задължим собствениците да го възстановят. Ще са необходими 13 милиона лева, които "Витоша ски" трябва да инвестира. Но този лифт е туристически, не обслужва ски писти и ако собственикът не желае да го възстанови, общината ще го направи и после ще си търси парите. Това обясни арх. Здравко Здравков пред БНТ и добави, че днес ще издаде виза и за възстановяването на Драгалевския лифт от 1 станция до Бай Кръстьо.

"При него се изготвя проектна документация", добави арх. Здравков.

"Над 500 заповеди годишно издаваме за премахване на мобилни обекти. На пл. "Св. Неделя" имаше 7 незаконни обекти - павилиончета, пуканки..., всички те вече са премахнати. Както и незаконните павилиони на бул. "Иван Гешов", сред които и двата на територията на болница "Св. Иван Рилски, където стана трагичния инцидент със загиналото момче", каза още главният архитект на София.

Арх. Здравков коментира и казуса със стадион "Българска армия".

"Още през 2019 г. съм издал виза за изграждане на стадион "Българска армия" в Борисовата градина. В ПУП на парка е предвидено новото съоръжение да не излиза от границите на сегашното. Трябва да се реконструира този стадион, но трябва и да се гарантира, че след започването на строежа, той ще бъде завършен. Такъв обект струва около 2000 евро на седалка, стойността надхвърля 40 милиона евро", обясни арх. Здравков.

Той разказа още, че е разговарял и със собственика на Левски - Наско Сираков, за да се изясни и казусът с ремонта на "Герена".

"Средствата, които трябва да бъдат инвестирани в този стадион, са големи. Сектор "А" трябва да бъде покрит, защото се руши. Всеки знае, че къща без покрив, се руши. По проект са предвидени промени и в другите сектори, осветлението трябва да се довърши... Цените на стоманата скочиха доста, трябва да седнат и да изчислят какви финансови средства са им необходими. Напрежение ще има дотогова, докато не се осигурят парите", обясни арх. Здравко Здравков.

Той припомни, че тази вечер ще има онлайн обсъждане на променения проект за ПУП на Борисовата градина.