12-годишната украинка Карина, която живее от три години в България и е с диабет, няма право на безплатно лечение у нас. Причината е, че няма единен граждански номер и не могат да се платят здравните й осигуровки. Лечението на детето е много скъпо, а семейството й няма нужните средства, предаде БНТ.

Карина и майка и се заселват в Смядово преди три години. Детето страда от диабетна кетоацидоза - най-тежкото остро усложнение на диабета. Прието е във варненската болница "Света Марина" в тежко състояние, с опасност за живота.

"Искам да кажа благодаря на всички, че ни обърнаха внимание, че ни приеха в болницата, че ни помогнаха да дойдем от Шумен във Варна в това състояние", каза Любов Панайотова, майка на Карина.

Детето не може да бъде лекувано безплатно, защото между България и Украйна няма спогодба. А Карина трябва да приема инсулин и да меря кръвната захар. Семейството очаква помощ от институциите, защото желанието им е да останат в България.

"Изключително грозно е да правим кампании, дарителски, и да се молим за здравето на нашите деца. Редно е тази държава да се погрижи не само за българчетата, а и за децата, които са избрали тази страна за своя", коментира председателят на Асоциация "Докосни дъгата" д-р Денислава Ангелова.

Вторият съпруг на майката, който е българин, може да осинови детето, но процедурата е дълга и ще отнеме години, защото трябва да се одобри от украински съд. Карина ще може да получи безплатно лечение едва след 5-ата година от пребиваването си в България. Дотогава безвъзмездно за Карина ще се грижи екипът в детското отделение на университетската болница "Света Марина".