За поредна вечер протестиращите се събраха на традиционното си място - а именно площада пред президентството, за да поискат оставките на министър-председателя Бойко Борисов, както и на главния прокурор Иван Гешев.

Малко по-рано те се събраха и пред Националната библиотека, за да почетат делото на народните будители, като заявиха, че народът се пробужда, а съвременните будители са всички хора по площадите, които искат оставката на правителството.

В момента движението по бул. "Цар Освободител" и "Дондуков" е блокирано.

Снимка: БТА

Малка част от демонстрантите останаха пред президентството. Няколко протеста се събираха по-рано на Орлов мост в София.

Полицейски екипи бяха разположени по-рано в центъра на столицата, където се очакваше да бъдат блокирани ключови булеварди.

Освен митинга и факелно шествие, което се проведе в столицата по повод Деня на народните будители, от площад "Народно събрание" потегли шествието на политическа партия "Възраждане" в защита на действащата Конституция.

Тук симпатизантите, които дойдоха от Орлов мост, със запалени факли, с портрети на Ботев, Левски и Захари Стоянов - се обявиха срещу проекта за нова конституция, внесен от ГЕРБ, ОП и "ВОЛЯ" - определиха я като "кризисен PR" и опит на управляващите да се задържат на власт, за да могат - "те да организират изборите".

От днес - "започват да бранят действащата конституция", казват участници в демонстрацията.

Шествието пое с озвучителна техника по бул. "Цар Освободител". То премина пред Министерството на правосъдието, през Съдебната палата, за да стигне пред фонтана на президентството.

"Отровното трио" обяви, че спира организирането на ежедневните протести. Това обяви от трибуната на протестиращите адвокат Николай Хаджигенов.

По неговите думи е дошло време да се промени и надгради протеста, за да постигне целите си.

Арман Бабикян заяви, че ще продължат да оказват натиск върху управляващите докрай и отбеляза, че целите на протеста не са се промени от ден 1, а именно - оставка на Бойко Борисов, оставка на Иван Гешев и предсрочни парламентарни избори.

Организаторите публикуваха съобщение за тяхното решение и на страницата си във "Фейсбук", където също обясняват причините за него.

"Има и още една важна причина да превърнем протестните ни вечери в други форми на съпротива. Трябва да съхраним способността на българските лекари и сестри да се справят с вълната от болни. Предприемаме този ход от уважение към нашите спасители с бели престилки и с омерзение към властта на мафията", пише в съобщението.

"Смятаме за лицемерно да критикуваме съсипаната здравна система и в същото време да създаваме риск от заразяване, дори на един човек от вас! Властта се страхува да поеме тази отговорност, защото ще получи политически обвинения и ще загуби още повече от своя рейтинг. Затова отговорността ще поемем ние, Триото и гражданите, както ще приемем и ругатните по свой адрес. Човек трябва да има силата да избира между рейтинга и дори един човешки живот. Борисов няма тази сила и е потънал в страх! Ние я имаме!", заявяват от "Отровното трио".

Организаторите на протестите обаче са категорични, че ще продължат своята борба срещу управляващите.

"Ще ви информираме непрекъснато за всяка гражданска акция, която предприемаме, за да я правим заедно. Ще продължим обиколките в страната и формирането на комитети. Продължаваме набирането на доброволци от цялата страна и чужбина. Ще продължим разкритията за властта на мафията. Ще продължим съвместната ни работа по опазване вота на българските граждани", категорични са от "Отровното трио".

"Битката ще е с други методи за съпротива и ще оказваме натиск върху системата на мутрите докрай. Нашите искания остават същите - оставка на Бойко Борисов, оставка на Иван Гешев и предсрочни парламентарни избори! Ако Борисов настоява да проведем битката на друг терен, и там ще го победим", казват организаторите на протестите.

Под каква форма ще бъдат бъдещите им протестни действия, разкри Арман Бабикян, който обяви, че в четвъртък в 12:00 ч. на обяд ще има нова акция.

"Всеки от вас може да донесе старите изтъркани обувки на своите приятели, които избягаха от България и да ги хвърли пред Министерски съвет. Повече от 2 милиона българи избягаха, ние ще донесем обувките им и ще ги хвърлим пред входа на Министерски съвет", каза Бабикян.