Над хиляда души са чакащите за трансплантация на жизненоважни органи към 24 септември тази година. 1033 от тях са на опашка за бъбрек, 43 - за сърце, 51 - за черен дроб и 18 - за бял дроб. Статистиката изнесоха от Изпълнителна агенция Медицински надзор (ИАМН) по време на работна среща между пациентски организации, ангажирани към донорството и трансплантациите и ръководството на институцията, представлявано от изпълнителния директор г-н Росен Иванов.

Според данните, донорските ситуации в периода 1 април- 24 септември т.г. включват 16 извършени трансплантации на бъбрек. Извършени са 6 трансплантации на черен дроб у нас и 2 в Европейския съюз по линия на Евротрансплант. Други две трансплантации на сърце са извършени в България и една в Европейския съюз. 4 бели дроба са изпратени в ЕС, съобщават още от ИАМН. 

Пациентски организации „Заедно с теб“ дадоха конструктивни предложения на работната среща като оцениха положително дейностите на ресорната агенция в последните 6 месеца.  

Директорът на ИАМН - Росен Иванов запозна присъстващите с  дейностите по подписването на споразумение за сътрудничество за трансплантации между България и IT портала ФОЕДУС, където членуват 11 страни от Европейския съюз. Целта на платформата, финансирана от Европейската комисия, е ефективен обмен и търсене на органи за нуждаещи се.

Като основен проблем за работа на пациентските организации бе посочена липсата на санитарен самолет. Това лишава България от възможността да участва активно в международния обмен и търсене на органи за нуждаещите се. Очаква се да се страната ни да кандидатства по проекти за закупуване. Затова и от пациентските организации апелират към Министерския съвет да бдъе осигурена нужната за момента техника.

Пациентски организации "Заедно с теб" смятат, че  изпращането на органи в ЕС по линията Евротрансплант, когато в България не може да се осъществи трансплантация, е позитивно решение на проблема. По този начин българските пациенти ще могат да се възползват от европейската мрежа.

ИАМН отчете ефективни срещи в донорските бази, както и работна среща с координаторите от цялата страна във Велико Търново. В тях активно участват и млади лекари-координатори, заявили желание да съдействат.

Екипът на ИАМН представи и подробен план за отбелязване на Европейския ден на донорството - 12 октомври. Някои от основните събития са пресконференция на Министерството на здравеопазването, пресконференция на МЗ и пациентски организации, отбелязване на деня с близки на дарилите органи в Народния театър „Иван Вазов“ с театрално представление, маратон за трансплантирани пациенти в софийския маратон,  закачване на листенца на дървото на живота във ВМА, представяне на донорската карта от министър Кирил Ананиев, изложба, Кръгла маса по темите в Народно събрание, флашмоб на ученици от 9 музикални училища, които ще свирят в един и същи час едно и също произведение, лекции и истински истории, разказани от трансплантирани пациенти.