Новите случаи на COVID-19 в България са 112, показват данните от Единния информационен портал. За последното денонощие са били направени 1528 теста.

От 4624 потвърдени случая на коронавирус в страната, 1934 са активни. В болници са 423 пациенти, като 20 са настанени в интензивни структури.

Отново най-много заразени са били открити в София - 29, а разпределението в останалите области е: Благоевград - 1; Бургас - 8; Варна - 5; Велико Търново - 3; Кърджали - 1; Кюстендил - 3; Пазарджик - 17; Перник - 1; Плевен - 1; Пловдив - 16; Разград - 6; Русе - 2; Сливен - 5; Смолян - 1; София област - 8; Стара Загора - 2; Шумен - 1; Ямбол - 2.

Общият брой на лекарите, заразени с COVID-19, е 137, на медицински сестри - 140, на санитари - 68, на фелдшери - 5, на друг медицински персонал - 42, показват още данните от портала.

През последните 24 часа излекуваните пациенти са 18. Общият брой на починалите пък е 216, след като един човек е изгубил живота си през последното денонощие.

Днес се очакват резултати от PCR тестовете на всичките 750 служители в завода за автомобилни части в Смолян. Там през последните две седмици бяха установени 7 положителни проби за коронавирус.

"Заради здравето и спокойствието на служителите и техните семейства, тестваме целия колектив", каза финансовият директор на завода Мария Кротка.

Всички разходи за извършване на PСR-тестовете са за сметка на работодателя, като резултатите от тях се очаква да станат известни по-късно днес.

Анализът на компанията показва, че най-вероятно пренасянето на инфекцията е станало извън предприятието. В производствените помещения и офисите се спазват всички разпоредби за противоепидемични мерки, спазва се дистанцията на производствените линии, предоставя се пакетирана храна, носят маски и ръкавици през цялото време на работа.

За да бъде ограничено разпространението на коронавируса, вчера цялото предприятие бе затворено за пълна дезинфекция. Третирани срещу заразата са и всички автобуси.

От понеделник се намалява обема на производство и ще се изпълняват само спешните поръчки.