Едно болно дете получи първия си урок стрелба от ефрейтор Крум Хаджипетков, който се прочу с точния си мерник, след като направи "невъзможен изстрел", съобщава bTV.

Божидар е с церебрална парализа, но болестта не го отказва от мечтата му - да стане военен. Желанието, изречено на глас на 11-тия му рожден ден, идва да сбъдне един снайперист.

Вече на стрелбището, детето получава първите си уроци с истински снайпер в ръка. Първият изстрел на Божидар е повече от точен. Проверка на място при мишената го доказва.

Кадър: bTV

"Това е най- хубавия ми рожден ден, уцелих 10-ката", радва се Божидар.

"Това дете за мен е уникално. Това дете за мен е моят герой", споделя ефрейтор Крум Хаджипетков.

От стреблището, Божидар си тръгва с гилза от точния изстрел, барета и грамота. Момчето, което въпреки заболяването си, свири на пиано, сега ще учи своя ефрейтор на музика. И ще продължи да мечтае.

Кадър: bTV

"Мечтая повече от това да стана военен да проходя. Да се оправя, да тичам", споделя момчето.

Изненадата за Божидар организирала майка му. По нейна покана станалият известен с точните си изстрели снайперист посети центъра за деца и младежи с увреждания. Това разказа пред Haskovo.info управителят му Таня Ганева.

"Появата на снайпериста предизвика истинска еуфория в дневния център, като всички му се радваха и го поздравяваха, ефрейторът подари на две от децата нашивки", разказа Ганева.

От центъра също бяха подготвили подаръци за госта си. След тържеството настъпила и най-важната част за малкия Божидар. Той и ефрейтор Хаджипетков отишли на стрелбището край Хасково, за да пострелят.

Припомняме, че в състезание за военни снайперисти от НАТО, с участието на 19 нации, военнослужещият от 31-ви механизиран батальон ефрейтор втори клас Крум Хаджипетков прави точен изстрел на 1,5 километра с пушка, подпряна на раницата му и с една ръка, по мишена 50 см на метър.

Постижението му е обявено за рекорд, тъй като стандартното разстояние за стрелба по такава мишена е от 200 м до километър. При стрелба на най-къса дистанция от 106 м ефрейтор Хаджипетков вкарва три куршума в една дупка - набити един в друг. Това според закона на балистиката се води, че е невъзможно.