Към момента 11 300 служители на МВР са заявили желание за ваксинация срещу Covid-19, от общо 48 800 служители на министерството. Това съобщи вътрешният министър Христо Терзийски на брифинг пред Медицинския институт на МВР в София.

Служителите, заявили доброволна ваксинация, са от патрулно-постова и охранителна полиция. Очакват се да бъдат доставени фризери за съхранение на ваксината в болницата на МВР, която е създала организация да извърши ваксинацията чрез мобилни екипи и на място. Към момента заразените служители на МВР с коронавирус са 1500, а от 13 март досега 4002 служители са дали положителен резултат за Covid-19.

Министър Терзийски съобщи още, че с постановление на МС днес по бюджета на МВР се отпускат 28 млн. лв. 5 млн. лева от тях ще бъдат насочени към Медицинския институт. Останалите 23 млн. лева ще бъдат разпределени към служителите на МВР, които от началото на COVID епидемията работят на първа линия.  По думите на Терзийски по този начин правителството оценява работата на МВР в сложната обстановка.

Директорът на института проф. Ненчо Смилов заяви пред медиите, че със средствата ще се купи нов скенер, ще се подпомогне унищожаването на болнични отпадъци, както и структурите, които работят с заболели от коронавирус в средно и тежко състояние.

По повод проверките във връзка със студентския празник и спазването на епидемиологичните мерки, министър Терзийски заяви, че в София е било установено работещо заведение с 40 души клиенти. Извършени са били над 1000 проверки.