Антиправителствени протести продължават вече 102-ри ден. В столицата демонстрантите отново блокираха движението по бул. "Цар Освободител". Те се събраха около фонтана пред Президентството. Основните искания са непроменени - оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Мотото на протеста е "Нас не ни е страх".

Двама мъже на име Петър и Иван попаднаха в центъра на вниманиетона 102-рия ден на антиправителствени протести. Петър е поискал лично оставката на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов при поднасянето на венци на паметника на военните парашутисти край Народното събрание, а министърът му отговорил: "Ти може да не искаш и майка си". Това се вижда от заснето с телефон видео, което намира все по-голяма популярност в мрежата "Фейсбук". Ето и диалога, който се провежда между тях:

Гражданин: Вие и вашето правителство сте срам за България, само разпродавате България, грабите, крадете. Не ви ли е срам. Стига с тези помпозни обещания, лъжи, време е да подадете оставка, народът на ви иска".

Вицепремиерът Каракачанов: Кой народ, ти ли си народа?.

Гражданин: И аз съм народът, аз лично не ви искам.

Каракачанов: Ти може да не искаш и майка си, но това си е твоя работа.

Гражданин: Вие сте срам за Българската армия, срам и позор.

Зад кадър се чуват думи, отправени към критика на властта: Не ви ли е неудобно на празника? От името на кого говорите вие?

 

Мъжът коментира на протеста реакцията на Каракачанов така: "За мен той е прост човек, който си позволи да спомене покойната ми майка. За да може тези днес да крадат и разпродават България. Те вече са си заминали, но не са го осъзнали, ние ще ги подпомогнем като им покажем, че в очите ни няма страх".

Представеният като Иван е активистът от "Горубляне" Иван Димитров, чиито съкварталци блокираха днес "Цариградско шосе". Той напомни, че протестите на горублянци са се възобновили след решение на Конституционния съд от петък в тяхна полза.

"Благодарение на всички вас Конституционният съд взе правилно решение. Бойко си говореше с председателя им, бъзикаха се, но благодарение на протеста съдът започва да взима правилни решения", каза Иван Димитров на протестиращите.

Хората от "Горубляне" продължават да настояват за справедливи обещетения за земите им. В петък конституционния съд се произнесе по разпоредбата, свързана със срока за започване на отчуждителните процедури по Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост за имоти, предвидени за озеленени площи, който е 15 години. Според конституционните съдии, до изтичането на този срок собствениците търпят съществени ограничения на правото им на собственост.

Протестиращите от "Горубляне" искат скоро да започне и изграждането на велоалея до Панчарево по протежението на булевард "Самоковско шосе". За всичките си искания местните жители са получили обещания от властта, но до реализацията им така и не се е стигнало, оплакаха се още хората.

По-рано днес българи от шест германски града също се включиха в антиправителствените протести днес. В мобилизацията под мотото "Заедно в Германия" се включиха Берлин, Кьолн, Манхайм, Франкфурт, Хамбург и Мюнхен.

В германската столица шествието тръгна от Посолството на България и стигна до Бранденбургската врата.

Групата от Майнхайн, която демонстрира всяка неделя от средата на юли насам, този път се присъедини към сънародниците ни във Франкфурт.

Съвместно те са създали гражданска платформа на немски език, чрез която да информират германските политици и общественост за ситуацията у нас.

Самите протестиращи се обявяват "за" демокрацията и "против" корупцията.