Около 100 българи работят за технологичния гигант "Майкрософт" в централата на компанията в САЩ. По време на работното ми посещение в Сиатъл, се срещнах с представители на ръководството на компанията. Това написа във фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова.

Голяма част от сънародниците ни заемат високи позиции в компанията. Особено ме радва това, че работят в системата, която измисля нови технологии, която предлага нови опции за "Майкрософт", включително и за изкуствен интелект, включително в областта на здравеопазването работят българи, написа още вицепрезидентът.

Йотова отбеляза, че за нея е било "най-важно едно обобщение, което беше направено от вицепрезидента на "Майкрософт" г-н Хорвитц, който каза - благодаря на държавата ви, че ни даде тези хора". Защо не търсим по-упорито тези контакти, защо не използваме български общности, които могат да бъдат естествената ни връзка с компании като "Майкрософт" и да развиваме ИТ сектора в България, изтъкна Йотова.

В съобщение на прессекретариата на президента Илияна Йотова е цитирана да казва: "Имам една мечта - да работим заедно за страната, която всички безкрайно обичаме." С тези думи вицепрезидентът приветства българската общност в Сиатъл.

"Амбицията на нашия президентски екип е да сложим ново начало в общуването между българската държава и сънародниците ни зад граница. За съжаление, контактите са скъсани през годините. За нас вие не сте "другите българи", защото сме водени от една цел - единение. Единение на всички българи по света, единение на българската нация", заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подчерта, че независимо къде се намират по света, българите са носители на българския дух, на богатите традиции и култура, на 13-вековна история.

Илияна Йотова поздрави за дейността им всички родолюбиви българи, обединени от Българския център за култура и наследство. "Освен че сте изградили изключително богата духовна общност, вие сте направили още една крачка напред - привличате американци в нея, увличате ги да познават и обичат България", подчерта вицепрезидентът. С дейността на Българския център за култура и наследство са свързани американци. В борда на директорите участва американец, учил в България. Ръководителите на българския хор също са американци, които преподават сложните стъпки на българските хора. Сами учат български език.

"България ви липсва, но и вие ужасно ни липсвате. Гарантирам ви, че връзките ни ще бъдат още по-тесни", отбеляза Илияна Йотова и представи проекта за интернет платформа, която да направи контактите между българите зад граница помежду им и с България ежедневни.

Вицепрезидентът връчи своя почетен знак на Елка Русков, съпредседател на Българския център за култура и наследство в Сиатъл, за това, че е стожер на българската общност, за неуморната й дейност за запазване на българщината.

На срещата фотографът етнограф Асен Великов, член на българската делегация, представи свои снимки, запечатали народни празници и обичаи в различни части на България, както и от Бесарабия.