10 души от завода за автомобилни части "Костал" в Пазарджик са с положителни проби за COVID-19, след извършено масово тестване на работниците, съобщи областният управител Стефан Мирев на онлайн брифинг след заседание на Областния кризисен щаб. Това е най-големият завод в града.

Мирев уточни, че всички са в добро здравословно състояние и са под карантина. Производствените линии и помещения, където са установени случаите, са затворени. Извършва се и дезинфекция.

Заводът продължава частично да работи, като е създаден нов режим на работа, съобразен с мерките за недопускане на нови заразявания. В момента в предприятието работят не повече от 100 души, допълни областният управител. Той посочи още, че резултатите от започналото епидемиологично проучване в завода, ще определят по-нататъшния му режим на работа.

Заводът беше затворен с цел превенция срещу заразата за около месец и половина, а постепенното възстановяване на работата започна преди дни. 

Мирев информира, че броят на заразените с коронавирус в Пазарджишка област е 89. От тях са хоспитализирани 13, а 28 са на домашно лечение. Излекувани са 30 пациенти. Под домашна карантина към днешна дата са 1985 човека. Няма нови случаи на заразени медицински лица.

Директорът на РЗИ- Пазарджик д-р Фани Петрова увери, че болниците разполагат с достатъчен капацитет от легла за прием на болни. Нови 25 проби са изпратени за изследване през последното денонощие, каза още д-р Петрова.

През последната седмица Областната дирекция по безопасност на храните е извършила 90 проверки, при които не са констатирани нарушения на изпълнението на противоепидемичните мерки в заведенията за хранене, съобши директорът й д-р Петко Митев.