62-ма са заразени с коронавирус у нас. Това обяви на брифинг ген. Венцислав Мутафчийски, ръководещ Националния оперативен щаб. Във ВМА от 95 направени проби - 4 са положителни, като пациентите се намират на домашно лечение. От Националната лаборатория - 145 проби са направени, 6 са положителни.

Болните, които са в отделните клиники, са както следва: ВМА - 10, "Пирогов" - 2, "Александровска" - 2, Габрово - 2, в Плевен - 4. "В Белодробната болница пациентите са оставени за домашна карантина", каза Мутафчийски.

Изследвани за коронавирус са и премиерът и всички членове на Оперативния щаб. Всички проби са отрицателни, съобщи д-р Анелия Гоцева.

Тя посочи, че те са изследвани за коронавирус в четири поредни дни и всички техни резултати са отрицателни.

"Днес беше допуснато едно грубо нарушение на правилата и вероятно прокуратурата ще се самосезира за това. Човек с положителна проба за коронавирус от Лом е изпратен в Александровска болница. Това е грубо нарушение на правилата за лечение на инфекциозни болести", каза ген. Мутафчийски.

Добавят в списъка още страни, от които при пристигането у нас всички ще подлежат на задължителна карантина. Това са Франция, Германия, Швейцария, Великобритания и Нидерландия.

От групата в Лом, която празнува рожден ден и от която бяха взети десетки проби, кларинетистът също е имал оплаквания.

Правилата все още се нарушават. Новините за случаите, които не са потвърдени, само изтощават обществото. Затова лекарите нямат право да дават информация и не могат да се правят репортажи за "героичното" взимане на първата проба. Няма да ви дадем непотвърдена информация, отбелязаха от щаба.

Математическите модели са едно, реалността е друга, но ситуацията със сигурност напредва, отчетоха от Оперативния щаб.

Не ни тревожат толкова болните, които са в добро състояние, въпреки че са реални преносители, тревожат ни болните и хората с хронични заболявания.

Защо хората купуват по 5 опаковки ЦеТеБе не мога да разбера. Те после ще бъдат изхвърлени, каза ген. Мутафчийски. Безумието с изкупуването на лекарствата не трябва да продължава. Населението се поддава на редица рекламни трикове. Това са скрити реклами. Тук се облагодетелстват само търговците, ефект за хората няма, каза още той и помоли репортерите, ако трябва всичко друго от брифинга да изрежат, но това послание в думите му да остане.

С витамин Ц се получава същото като с тоалетната хартия.

От този момент тръгват инспекторите и ще се отнемат лицензии на всички аптеки, които продават антибиотици и други лекарства без рецепта.

"Това няма да остане така, това е безумие, което трябва да се прекрати, дори със силови мерки", заяви ген. Мутафчийски.

На брифинга стана известно, че проверките ще бъдат извършвани съвместно с "Икономическа полиция", Изпълнителната агенция по лекарствата и Регионалната здравна инспекция; ще бъде използван и методът "таен клиент".

Прогнозата е трудна работа. Ако следим другите държави как се развиват, можем само да предлагаме.

В света 173 000 са случаите, смъртните случаи са 6660. В Румъния има скок с 19 случая и там общо са 158. В Гърция са 331, в Австрия и Белгия има над 1000 случая.