Спасителен екип от 10 души с вишка се отзова на сигнал за близо еднометрова игуана, която била на висок клон на липа в Стара Загора, съобщиха от общината.

Сигналът е бил подаден на безплатния горещ телефон на местната администрация вчера следобед. Влечугото било на дърво на кръстовището на улиците „Васил Левски“ и „Пенчо Минев“.

Вижте снимки

В спасителната акция са участвали близо десет души, сред които директорът на зоопарка доц. Радослав Михайлов, началникът на отдел „Административно и информационно обслужване“ на Община Стара Загора Боян Даскалов и доброволци.

Снимка: Община Стара Загора

С помощта на вишка животното е свалено, а след това откарано в старозагорската зоологическа градина, която има статут на Спасителен център. От думите на директора стана ясно, че игуаната е прегледана, нахранена и вече е сред себеподобни, на сигурно място.

При закупуване на подобен вид екзотични любимци, от техните стопани се изисква регистрация, припомниха от администрацията. До този момент няма информация на Горещия телефон за изгубено влечуго от този вид в Стара Загора.

Снимка: Община Стара Загора