20% от българите не са прочели нито една книга през последната година, а голяма част от тези хора нямат и нито една книга у дома. Това сочат резултатите от национално изследване на нагласите за четене сред българските граждани от различните възрастови групи, направено от "Алфа Рисърч" в края на 2021 г. по поръчка на Асоциация "Българска книга", предаде БНР.

По думите на Мая Бобева, член на Управителния съвет на асоциацията, най-активно четящите са хората на възраст между 40 и 60-65 години. 

"Най-слаб е интересът в групата между 15 и 30 години. Тази тенденция се наблюдава и през 2019 г., при подобно проучване. Най-големите конкуренти на четенето са сериалите и четенето в интернет, не на книги, а на информация", добави Бобева.

Според нея все по-малкото четене на книги е световна тенденция. В Германия също е установено, че четенето намалява във възрастовата група от 44 до 54 години. Обнадеждаващото в изследването обаче е, че 83% от анкетираните родители заявяват, че четат на децата си.

Според Мая Бобева има нужда и от осъвременяване на списъците с литературни произведения за задължително четене, които се дават на учениците през лятната ваканция, тъй като не може едни и същи книги, които родителите са чели, да се очаква да бъдат интересни и на децата им. Има нови книги и нов изказ, които биха въвлекли по-успешно и повече подрастващи в света на четенето, смята тя.