bTV се е сдобила и с любителски запис, на който въпросният списък се вижда в една от караулките в София, която е на „Околовръстното шосе”. Преди около месец служителите й, както и патрулните екипи на сектор "Престъпления по пътищата", получават списък с номерата, марките и цвета на 12 луксозни автомобила.

Скандалният списък

Листата е неофициална и по данни на служителите е спусната от началника на службата. Инструкцията е посочените автомобили да не бъдат спирани. Те са собственост на четири фирми, които са взаимно свързвани. Под скандалния списък пък няма нито подпис, нито печат.
Според разказа на анонимен полицай въпросните коли са спирани предишните месеци. Има два случая, при които е възникнал скандал между проверяващите полицаи и тези, които са били обект на проверката.

Всичко това е описано в сигнал, изпратен на електронната поща за корупция в МВР. От "Престъпления по пътищата" категорично отричат. Единственият официален спонсор бил държавният бюджет.

Версията на началника на службата

„Няма такова нещо. Някой хвърли клевета и сега ние трябва да доказваме, че нямаме сестра. Това не е истина. Няма хора, които са над закона. Няма такива хора. Няма разпореждане да не се спират. Това е противозаконно”, категоричен бе Васил Илиев.  Според него информацията е постановка. Автори били полицаи, чиито екипи той разбил с идването си на поста и попречил на получаването на рушвети.

Екип на bTV опита да разбере кои и колко са официалните спонсори на полицията. Десет дни по-късно отговор от пресцентъра на МВР все още няма.

Коментарът на МВР
Проверката по случая ще приключи до месец, а фирмите не са четири, а пет, обяви заместник-министърът на МВР Димитър Георгиев.
Той уточни, че не става въпрос за спонсори, а за дарители, като дарител може да стане всеки: „Всеки един ръководител на юридическо лице носи отговорност и има пълното право да сключи договора за дарение”. Точният брой на дарители обаче не е известен.
Според Димитър Георгиев не може да се каже, че този, който дарява на МВР, трябва да получи нещо от него: „Това е дарение и МВР не се задължава по никакъв начин да върши каквато и да е услуга на дарителя”.