След раждането жените получавали по 800 лева майчинство, а фирмата прибирала останалите 1000 лева, съобщи БНТ.
Това е първи случай на подобна измама, но не е единствен, категорични са данъчните.

Проверката на данъчните във фирма „Стенчо ЕООД" започнала след подаден сигнал от НОИ. От там се усъмнили в дейността на дружеството, защото всичките 26 служителки са били бременни. Когато в осигурителния институт завалели болнични, от там сезирали и данъчните.
Оказало се, че миналата година фирма „Стенчо" ЕООД е наела безработни жени в напреднала бременост от цялата страна, за да публикуват рекламни съобщения в интернет. Бъдещите майки били назначени на трудови договори със задна дата и заплати от 1600 до 2300 лева. 

"Майките не са полагали на практика труд, те нямат изплатени възнаграждения, нямат и внасяни в бюджета осигурителни вноски", каза Божана Илиева от НАП Пловдив. 

При проверката на данъчните обаче станало ясно, че фирма „Стенчо" ЕООД съществува само на документи и цялата й дейност е фиктивна. Тъй като в НОИ е подавана информация за осигурителния доход на жените, някои от тях все пак са получили майчинство за един или два месеца.

Осигурителният институт ще си търси парите обратно от фирмата.

Всички наети служителки от фирма "Стенчо" ЕООД вече са майки. Те са разпитани от икономическа полиция и материалите ще бъдат предадени на прокуратурата.