Това обяви при откриването на 51-ия извънреден конгрес на лекарите в Пловдив министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Наредбата предвижда НЗОК да доплаща на общопрактуващите лекари целево за осигуряване на неотложна помощ през празниците и след края на работното време, съобщиха от Министерство на здравеопазването. За целта са заделени 9 милиона лева и  наредбата ще бъде обнародвана в Държавен вестник до края на годината.

Делегатите на конгреса реагираха бурно, тъй като изчислиха, че така на година на пациент се полагат 2,40 лв., което било смешна сума. Присъстващите на форума се обявиха и против разкриването на дежурните кабинети и оказването на 24-часова помощ, предаде Стандарт нюз. Джипитата обявиха, че сумата е унизителна както за техния труд, така и за пациентите.

От своя страна министърът обясни, че никой от съсловните организации досега не му се е оплакал. Той увери, че изборът за 24-часово дежурство ще е на лекарите. Те имат няколко варианта - могат да създадат групови практики, да използват готовите вече структури като медицински центрове и ДКЦ-та или да работят самостоятелно. Не може обаче нещата да не се променят и да се тъпче на едно място, бе категоричен д-р Константинов.

Преди дни здравното министерство обяви, че намалява общият бюджет за спешна помощ догодина с 50%. Причината била, че пред спешните кабинети на болниците са преминали около 900 000 души, като реалните спешни случаи са били едва 30%Останалите случаи е трябвало да се пренасочат към извънболничната помощ, като се поемат от личните лекари.
Сдружението на общопрактикуващите лекари обаче определи като недомислена идеята на министерството да спести пари от спешната помощ, като очаква да бъдат организирани денонощни кабинети с дежурни лични лекари.
"Това, което е предложено, не става и е пълна глупост, оправдание да се изхарчат едни пари по-малко, за да не се дадат повече в спешната помощ. Настояваме този експеримент да бъде спрян", обяви председателят на сдружението Любомир Киров.