Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в града, предаде БТА. Метеоролозите припомниха, че нивото е необичайно високо за края на месец юни и заявиха, че подобно нещо не се е случвало от много години.

Днес в Лом бе отслужен молебен за спасение на града от високите води на Дунав. Кметът на общината Пенка Пенкова съобщи, че от високото ниво на реката, което се задържа около 8 метра вече месец, се е вдигнало нивото на подпочвените води и много мазетата и приземни етажи на къщи и блокове в са наводнени.
Три къщи в крайречни квартали са паднали
, тъй като основите им са подгизнали от водата, две улици в Лом са пропаднали от подпочвените води. Щетите само по едната от улиците са за 300 000 лева, обяви Пенкова.
Тя припомни, че от две години по брега на Дунав в Лом се изгражда голяма защитна стена, който трябва да спаси града от високите води на Дунав, но проектът е спрян от сегашното правителство заради финансовата криза.

От "Гражданска защита" заявиха, че въведената преди седмица трета степен на готовност за действие "опасност от заливане" остава в сила. Спасителите имат готовност за изграждане на временна защитна дига от бетонни елементи и земя в района на пристанището, където има нисък участък и водата може да нахлуе към центъра на Лом.
От ръководството на пристанището в Лом, което е второто ни по големина на Дунав след русенското, заявиха, че водата е заляла един от кейовете, но на останалите работата продължава и корабите с товари се обработват без забавяне.

Нивото на Дунав край Силистра днес се е покачило отново с 3 сантиметра и е 731. Това е с 46 см под критичното ниво от 777 см. В общините с излаз на Дунав в Силистренско работят групи за наблюдение на реката.