Трима души са били отведени в Четвърто и в Първо районно управление в София за проверка на документите, след което са били освободени. Няма задържани, съобщиха от МВР.

Под мотото "Обичай равенството, прегърни разнообразието" парадът започна от моста на влюбените пред НДК в 16,30 часа  и стигна до паметника на Съветската армия. По данни на организаторите участниците са били около 700. Служителите на реда са били около 300.
Шествието бе водено от музикална платформа, на която имаше ди джеи и танцьори. Участниците носеха разноцветни знамена, балони и транспаранти. Сред тях беше и евродепутатът Майкъл Кешман, който призова повече политици да се присъединят към идеята за равенство, предаде БТА.

Една от конфликтните ситуации се разигра край на паметника на Патриарх Евтимий, съобщи БГНЕС. Младежи, които идваха откъм ул. “Граф Игнатиев“, показаха среден пръст на участниците в парада. Един от изпълнителите в платформата им отвърна. Тогава полицаите, които охраняваха шествието, се насочиха към младежите, показали неприличния жест. Провериха документите им, а по време на задържането от един от тях изпадна бутилка бира. От полицията обясниха, че са действали превантивно и младежите след това бяха освободени.

В същото време мъж хвърли стъклена бирена бутилка по хомосексуалистите, докато се движеха по бул. „Васил Левски” след кръстовището на Попа, където в близост има заведение. Полицаите веднага задържаха мъжа. По първоначална информация няма пострадали, предаде "Фокус".

По-рано униформени отстраниха петима младежи, представили се за журналисти, които се промъкнали в заградената зона в района на Моста на влюбените. Те се присъединили към участниците в гей парада, но организаторите  ги посочили на полицията. При проверка е установено, че нямат журналистически карти. Участието в парада ставаше след преминаването през пропуск, където се раздаваха гривни.

По-рано днес младежи от националистически организации протестираха срещу гей парада с плакати, на които пишеше: "Всички гейове в Уганда" и "Педалите в затвора".

Междувременно руската милиция задържа днес петима активисти за правата на хомосексуалните в градината на Ермитажа с мотив "за нарушаване на обществения ред", предаде АП, цитирана от БТА. Около две дузини активисти разгънаха плакати, скандирайки "Хомофобията е срам за страната" и "Право на брак без компромиси", преди милицията да се намеси.
Група крайнодесни екстремисти дойдоха на Дворцовия площад и се опитаха да нападнат протестиращите.