Идеята бе представена по време на дискусия на тема "Изграждане на ефективен модел за обхват, лечение, рехабилитация и ресоциализация на зависими пациенти", съобщи БТА. По данни на МВР през последните години има увеличение на употребата на кокаин от непълнолетни и използването на мултинаркотици.

През 2004 г. използването на т. нар. еднократна доза беше отменено. Така тийнейджъри, заловени с по една цигара марихуана, се оказаха заплашени от по 10-15 години затвор и глоба от 100 до 200 000 лева. Вместо да бъдат лекувани, ученици бяха приравнени с наркодилъри и наркопроизводители. През 2006 г., с нова промяна в Наказателния кодекс, еднократната доза беше върната, като се даде възможност съдът да налага глоба или лишаване от свобода при по-тежки случаи.

По време на обсъждането днес Христо Божилов от дирекция "Криминална полиция" към МВР се обяви за декриминиране на еднократната доза, като посочи, че са необходими промени в НК. МВР по принцип трябва да ограничава разпространението, а не употребата на наркотици, подчерта той. По думите му обаче не следва да се спекулира на ниво съд и прокуратура.

Сред предложенията, направени на кръглата маса, са и хората, които в момента се лекуват по програми, да не бъдат изваждани от тях и вкарвани в затвора, и обратно - да бъде осигурявано лечение на лица с влязла в сила присъда в самите места за лишаване от свобода. Според участниците в дискусията е необходима задължителна квалификация на службите, които се занимават с проблема.

Представители на пациентски организации, занимаващи се с борба с наркоманиите, предлагат да се създаде фонд за финансиране на дейности, насочени срещу зависимостите, като в него да постъпва част от събирания акциз от цигари и алкохол. Предложението е 1% от този акциз да бъде предназначен за лечение и превенция. Във фонда могат да се насочват и средства от глобите, налагани на пияни шофьори, на търговци, продаващи алкохол и цигари на непълнолетни. Присъстващите на дискусията предложиха още във фонда да постъпват средствата, изземвани от комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, както и от спортния тотализатор.

Такива фондове съществуват в Европа, стана ясно на форума. В Полша, например, 2% от акциза върху цигарите и алкохола се насочват към превенционни програми срещу зависимости.