Малката М.Г. от село Врачеш, Ботевградско, е приета снощи в Детската реанимация на "Пирогов” с 2,82 промила алкохол в кръвта с опасност за живота, съобщиха оттам.

По данни на майката, докато тя е била с по-малкото дете, момичето е отворило фризера и извадило бутилка ракия. Около 20:30 ч. снощи майката намира момичето припаднало на леглото. Детето е откарано в болницата в Ботевград, но поради усложнения е транспортирано в София.

Заради ниската температура на питието момичето не е усетило паренето и отпило, каза проф. Огнян Бранков, завеждащ секцията "Детска хирургия" в лечебното заведение, цитиран от БТА. Той увери, че вече няма опасност за живота на М.Г. и състоянието й е стабнилно.

Детето няма увреждания, макар че, ако е боледувало от жълтеница, последиците върху черния дроб биха могли да бъдат големи, уточни Бранков.

8-годишната Мариана живее заедно с майка си, по-малката си сестричка и нейния баща. Според жителите на селото мъжът, с който живее майката на Мариана, рядко е трезвен.

„Бащата, с когото тя живее на съпружески начала, многократно е посягал върху Мариана Григорова, тъй като тя не е негово дете. В обясненията  си момичето е обяснило, че е посегнало към шишето с ракия, което е взело само от хладилника от любопитство, като не може да уточни колко точно алкохол е изпило”, коментира инсп. Елена Тонева, от отдел "Борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни" в ОДМВР - София пред bTV.

По случая ще работи екип от различните институции, отговорни за закрилата на децата. Мъжът ще получи от полицията протокол за предупреждение, а от агенцията за социално подпомагане ще проверят дали средата, в която живее 8-годишното момиче е подходяща за него, ако не е то ще бъде настанено в институция. 
 
Вижте видео от изявление на проф. Огнян Бранков