53-годишният софиянец Иван Ненков бе открит, след като сам стигнал до населено място, плувайки хванат за две дървета в буйните води на Искър. След инцидента българският Робинзон, както бе наречен от медиите, е настанен за лечение във врачанската болница.
„Има счупени ребра и лека контузия на белия дроб. Най-вероятно има хематом,  но на скенера засега нищо не е установено още”, заяви пред bTV дежурната лекерка д-р Бланш Ангелова.

Засега оцелелият като по чудо мъж отказва да говари с журналисти. Пред лекарите той казал, че не може да си обясни как колата му се е озовала на дърво на брега на река Искър.
Няма спомен за случилото се, не знае защо е излязъл от пътя. Най-вероятно след време ще му се възстанови споменът или може никога да не се възстанови”, коментира д-р Ангелова.

Изваденият от реката автомобил "Сааб" е смачкан до неузнаваемост. В участъка, където е станала катастрофата, ограничението на скоростта е 40 км, а скоростомерът е спрял на 120. Според полицията или мъжът е задрямал на волана, или е бил засечен от друга кола.

Ненков бил забелязан близо до гара Черепиш от кантонера Ромео Луканов. Той видял отдалеч във водата човек и му извикал: "А бе, ти жив ли си?!". "Помощ, помощ!", отвърнал с последни сили столичанинът, съобщи СтандартНюз.

Първи до него стигнали полицаи от Транспортна полиция-Мездра. А неговите първи думи били: "Благодаря, че ме спасихте".
"Чудо е да оцелее при такива условия. Ние за първи път попадаме на такъв случай", коментира пред БНТ Красимир Кирилов от спасителния отряд на Гражданска защита в Монтана.
"Това е един от редките случаи изобщо в света – човек да оцелее 3 дни без да пие вода, без храна, без медицински грижи, без подслон", каза и колегата му Илиян Борисов.

В понеделник вечерта, когато е станал инцидентът, Ненков бил обявен от близките си в столицата за общодържавно издирване. Той е строителен предприемач и има строителна борса във Враца.