Това каза по време на обществено обсъждане на новите цени на електроенергията в ДКЕВР Валентин Терзийски - заместник-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, предаде БТА.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че тази година ще бъдат утвърдени крайни тарифи на електроразпределителните дружества. Той увери, че няма да се допусне надвишаване на цената на парното над цената на нощната електроенергия.
Само преди 2 дни шефът на ДКЕВР обяви, че токът ще поскъпне с около 2% а парното с около 15% заради очакваното голямо увеличение на цените на природния газ - с над 20%, от юли. Първоначално експертите на комисията бяха сметнали, че електоенергията трябва да се повиши с 5%.

Възниква въпросът какво се калкулира в цените на тока, коментира Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива. Предпазвайки потребителите от по-високо увеличение на цените на тока, дали не ги излагаме на риск от влошаване на качеството на електроснабдяване, запита той.

Семерджиев увери, че в никакъв случай качеството на доставките на електроенергия няма да бъде влошено или намалено след 1 юли 2010 г.  Той съобщи, че резултатите от проверката към момента показват, че реалните приходи на ЕРП-тата превишават прогнозните приходи.

В цената на тока от години се калкуират технически загуби, сред които несъбрани плащания и други разходи, които са ангажимент на електроразпределителните дружества и не би трябвало да се плащат от потребителите, заяви на свой ред  Павел Кърлев от Федерацията на потребителите.

Едновременното производство на електро- и топлоенергия ще спести около 15-20 процента от разхода на гориво при топлоелектроцентралите, заяви заместник-председателят на Асоциацията за топлофикационните дружества Валентин Терзийски. Според него държавата трябва да има такава ценова политика, че да предразполага потребителите да ползват топлоенергия вместо да се отопляват на ток. Безумие е хората да отопляват дори басейните си на ток, след като може да се инвестира в слънчеви колектори, коментира Терзийски.