Причината е поправката в Наказателно-процесуалния кодекс, която влезе в сила от 28 май и отмени забраната за късо съдебно следствие в случаите на предумишлено убийство, предаде БНР. От тази поправка се възползва серийният убиец от Перник Станислав Ангелов-Сиси. Той се призна за виновен и преди два дни бе осъден по съкратената процедура на по-леката от възможните присъди - доживотен затвор, но с право на замяна.

Подписката е за налагане на доживотна присъда без право на замяна на убийци като Сиси. За това се обявиха и близките на тримата млади хора, убити от него. Роднините вече обявиха, че ще обжалват присъдата.

Всъщност присъдата срещу 26-годишния Ангелов бе най-тежката, налагана някога от Пернишкия окръжен съд. Сиси бе осъден освен за убийствата на 30-годишния Цветелин Карпузов, Биляна Кръстева, на 26 години, и 25-годишния полицейски син Кирил Христов, и за притежание на оръжие и за принуда над съучастниците си Йордан Костадинов и Христо Бошняков. Двамата били накарани от Ангелов да изкопаят гроба на убития Кирил

Мярката, с която беше забранено на подсъдимите за умишлено убийство да бъдат съдени по съкратената процедура, бе приета само година преди да бъде отменена. Това стана по времето на миналото правителство след убийството на студентката от Варна Радостана Евтимова, което бе последвано от масови протести срещу облекченията за извършители на такива престъпления.