Окръжният съдия, който гледа предимно наказателни дела, е щракнат с мобилен телефон в тоалетната на заведение в Русе. Служителят на Темида, във видимо нетрезво състояние, гордо заявява, че е "най-корумпираният съдия в България". Признанието станало нa тържество на 16 април за Деня на юриста, съобщи PRO BG.
2-минутиният клип с откровенията на магистрата
е качен в интернет още преди месец и половина, но за него в Съдебната палата в Русе са разбрали едва вчера.

На записа Балков, който е с 25-годишен стаж, разговаря с бодигард на заведението, като на моменти използва и нецензурни думи. Част от обидните реплики съдията отправя по адрес на румънски туристи, които са чести посетители на русенските нощни заведения.

"Разбира се, че съм го казал на шега", оправдава се той пред в. "24 часа". "Клипчето вероятно е снимано на 16 април, Деня на юриста - тогава празнувахме с колеги. Първо бяхме в друго заведение, но взех такси и отидох в "Мулен Руж.
Няма спор, че бях пийнал. Но нищо лошо не съм направил, всеки може да се отпусне. Като влизах, питах по стълбите има ли шоу, отидох да си измия ръцете в тоалетната. Но това момче нещо взе да се заяжда, влезе след мен в тоалетната, пита ме кой съм. Не съм се крил", разказа още магистратът.

„Да дойдат вкъщи да ме снимат! Има член в Конституцията, в който ясно е казано, личен живот, нямаш право никого да записваш, да филмираш без негово съгласие", възмути се Балков пред Дарик.
"Явно е, че този материал умишлено е създаден и е предаден на хора, които съм осъждал. Минаха делата с 13-те СИК-аджии, минаха делата и на Търговска база. Имат интерес хората в подходящ момент.... Аз ако ходя редовно по кръчми, представете си какво ще стане", добави той.

Клипът принуди председателя на Окръжния съд в Русе Даринка Алексиева да свика етичната комисия, която да се занимае със случая. Преди заседанието на комисията Алексиева каза, че не е чула нито оплаквания, нито данни за корупция за Балков.
"Той е дългогодишен съдия, добър колега, добър човек е, поне 15 г. сигурно има, а може и повече, тук в Окръжния съд. Явно се е пошегувал много неудачно. Той има такова чувство за хумор и често се шегува със себе си", добави тя.

Ето част от диалога между Балков и автора на клипа:

Балков: “Тия са българи, разбери го това...Кой си ти, бе?”
Тука работя...
Балков: “А кой съм аз?”
Не ви познавам...
Балков: “Четете в пресата. Съдията, най-корумпираният съдия в България, Петър Балков..."