По-рано прокуратурата поиска ефективна присъда за вдовицата на Самоковеца. Според обвинението в периода от 1 до 30 април 2000 г. на митница "Аерогара София" Ангелина Димитрова е пренесла през границата на страната стоки с търговско предназначение на обща стойност 697 741 лева, съобщи БТА. Това е станало без знанието на митницата, а Димитрова е използвала фалшиви фактури.

Димитрова е подсъдима и за "пране на пари", тъй като според прокуратурата на 22 март 2004 г. в София, в качеството си на управител и едноличен собственик на капитала на "Борогруп травел Лондон" ЕООД, е продала всичките си 400 дяла на дружеството на обща стойност 40 000 лева на "Адамко" ЕООД, регистрирано в САЩ. Тя го е направила, въпреки че е знаела, че имуществото е придобито чрез контрабанда.

Според председателя на съдебния състав Владимир Астарджиев в случая не е налице престъпление, тъй като Димитрова е уведомила митниците за стоките, които е пренесла и е посочила еднаква сума с тази, която фигурира в обвинителния акт. Това изключва хипотезата за контрабанда, а без нея няма как да е извършено и "прането на пари", смята Астарджиев.

Решението на СГС може да се протестира в 15 дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Съдът днес вдигна частично наложения запор на имуществото на Ангелина Димитрова и отхвърли иска на Министерството на финансите на стойност 697 741 лева.


Вижте видео от края на заседанието