Това стана ясно след аудиенцията на министър-председателя във Ватикана.
"Поканих Бенедикт ХVІ да започнем да организираме посещение за 2012 година. Той каза, че ако е жив и здрав, иска да получи официални покани по дипломатически път и се надява да дойде. Кардинал Бертоне също ще посети България, за него е сигурно още в рамките на тази година. Не само, че нямаме проблеми, а и с много задоволство се отнасят към това, което правим у нас", каза Бойко Борисов след двата си разговора на четири очи с папа Бенедикт ХVІ и държавния секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне.

"И двамата са много доволни от това, което прави България - за запазването на европейската идентичност, етническата и религиозна толерантност, помощите за Хаити, организирани със смс-кампанията", добави Борисов, цитиран от БЛИЦ.

Папата благослови българския народ и премиера Бойко Борисов по време на традиционната аудиенция в навечерието на 24 май, Денят на славянската писменост и култура, посочи БГНЕС.

В словото си Папата акцентира върху делото на светите братя Кирил и Методий, които са допринесли за налагането на християнството в България и са затвърдили неговия корен в душите на българския народ. По думите на Бенедикт XVI християнските стойности са все по-силни в идентичността и духа на българската нация.

"Кирил и Методий имат изключително важен принос в оформянето на духовния и хуманния облик на българския народ. По пътя на интеграцията си България е призвана да представя християнските си ценности. България трябва да засвидетелства християнския си корен и днес това трябва да бъде още по-силно, като се опази вярата“, каза още светият отец.

Премиерът Бойко Борисов е информирал папата, че българското правителство е взело решение Разпети петък да бъде неработен ден. Папата днес е получил маска на Лудвиг ван Бетовен, изработена лично от министъра на културата Вежди Рашидов, икона и снимка на католическата църква в град Раковски. Премиерът и българската делегация днес бяха приети и от Великия магистър на Малтийския орден, който даде официален обяд в чест на Бойко Борисов.

Преди аудиенцията Борисов се срещна с председателя на Европейската комисия. "Борисов завзе Рим", коментира Барозу, след като непредвидено се срещна с българския министър-председател. Пристигайки на предварително уговорена среща с Берлускони, Барозу бе посрещнат не от италианския премиер, а от Бойко Борисов. Закачливата идея за размяна на ролите, с която да стъписат Барозу, била на самия Берлускони, който засвидетелства приятелството си с Борисов, възлагайки му задачата да посрещне председателя на ЕК, съобщи bTV.