Поводът за протеста са скорошните изказвания на председателя на парламента Цецка Цачева за българска подкрепа на сръбско членство в ЕС.

Българите от Босилеград и Цариброд изпънаха плакати  "Депутати ли сте, мърша ли сте", "Мислете първо за Босилеград, после за Белград", "Ние сме хора, а не мост на сътрудничество", "Управници, Западните покрайнини не са разменна монета".

"Искаме да обърнем вниманието на българската общественост, че нямаме нищо против членството на Сърбия в ЕС, но не през нашия гръб и за наша сметка",  обясни председателят на Българския културно-информационен център в Босилеград Иван Николов, цитиран от БТА.
 
По думите му българите от Западните покрайнини достатъчно са жертвани в името на идеологически интереси.
"Членството на Сърбия в ЕС беше последният шанс проблемите им да бъдат поставени и в процеса на присъединяване да бъдат решени - да се осигурят по-достойни условия на живот, да се спре процесът на асимилация и емиграция", каза още Николов.

Той съжали, че поради липса на информация не са избрали точното време на протеста, който съвпада с визитата на премиера Бойко Борисов в Белград.
"Ще се радваме, ако премиерът постави нашия въпрос пред сръбските си колеги", добави Николов.

Хелзинкският комитет за защита правата и свободите на българите в Сърбия внесе на 22 април протестно писмо до Цецка Цачева, заради изразената пред председателя на сръбската Скупщина Славица Джукич Деянович "безрезервна подкрепа от името на българския парламент за приемането на Сърбия в ЕС".

"Предавайки основателното разочарование и дълбоко възмущение на българите в Западните покрайнини, правозащитната организация припомня на госпожа Цачева, че Република Сърбия все още не е изпълнила поетите ангажименти към международната общност, предавайки последните двама военнопрестъпници на Хагския трибунал. Освен това продължава да нарушава човешките и малцинствени права на нейна територия, за което най-очевидният пример е българското национално малцинство", пише в документа.

Към протестното писмо на организацията бяха приложени снимки, свързани с някогашните военни гробища. На Цачева беше подарена книгата за българското военното и духовно наследство в Западните покрайнини – “Взривената памет”, с пожелание "да защитава българските национални интереси”, съобщи БГНЕС.

"Нито един от българите от Западните покрайнини, които протестираха днес, не ме е потърсил. За намеренията за техния протест разбрах от вестниците", каза по-късно днес за „Фокус” министърът за българите в чужбина проф. Божидар Димитров. Вчера той посетил село Долно Тлъмино в Босилеградско, където  разговарял със смесеното църковно настоятелство за откриване на новата църква „Св. Георги Победоносец”, построена от части със средства на българската държава.

Димитров не намирал за неуместно изказването на Цачева пред Джукич-Деянович. "Това е един дипломатически език, на който се говори. Когато дойдат гости, ние заявяваме подкрепа за членство в ЕС не само на Сърбия, но и на Македония, и на Турция. Обикновено не се използва терминът „безрезервно”, защото се подразбира, че нашата страна няма условия за членството на Сърбия, а ЕС", коментира министърът. Той обаче разбирал чувствителността на българите от Западните покрайнини. 

Вижте снимки от протеста

Вижте видео