Малкият Данаил Донев почина вчера сутринта след операция, след като бе разкарван няколко пъти между болниците „Св. Марина” и „Св. Анна”. Оказа се, че д-р Алиев е прегледал момченцето и в двете лечебни заведения, съобщи БТА.
Дали това, че работи на две места, е в нарушение на правилата, ще изяснява вътреболничната проверка, както и Районният център по здравеопазване в града.

До две седмици ще станат ясни резултатите от аутопсията и причините за смъртта, съобщи директорът на университетската болница МБАЛ "Св.Марина" във Варна проф. Красимир Иванов. По думите му в същия срок ще приключи и вътрешната проверка по случая, която тече в лечебното заведение. Професорът обеща да бъде безкромпромисен, ако бъде установена небрежност или лекарска грешка. Случаят се проверява и от прокуратурата.

По думите на Иванов детето е докарано за преглед в спешното приемно детско отделение на болницата на 19 април в 15.30 ч. Малкият пациент постъпил с повръщане и болка в корема от предишния ден. На родителите е предложена хоспитализация в детско отделение на МБАЛ "Св. Анна". По преценка на нощния дежурен педиатър в "Св. Анна" момченцето е насочено към "Св. Марина", където постъпило в 01 часа на 20 април.

Според Иванов му е направена рентгенова снима на корема и нови изследвания. По-късно то е оперирано и лекарите са открили вродена аномалия Мекелов дивертикул (издуване на тънките черва). Според медиците тя е причинила тежко усложнение и преплитане на червата. След операцията детето е настанено в интензивно отделение, където умира.
 
Родителите на Дани обаче имат друга версия. Те обвиняват лекарите в нехайство и немарливост. По думите им след като отишли в Спешния център на "Св. Марина",  били препратени в "Св. Анна" с обяснението, че няма места. Майката твърди, че там никой не е обърнал сериозно внимание на Дани. Лекарят в "Св. Анна" обяснил повръщането с никненето на зъбки, съобщи БНТ.

Едва след като състоянието на детето се влошило, медиците го насочвали отново към университетската болница "Св. Марина". Там били направени две рентгенови снимки, но едва след втората детето е оперирано. Родителите са потресени от факта, че детето им е изнесено от операционната в одеяло и така е пренесено от 2-я до 5 -тия етаж. Бащата е трябвало да купува лекарство срещу температура.