Това съобщи началникът на дирекция „Документи за самоличност" в МВР Мария Костадинова, цитирана от Дарик. Тя допълни, че до ден-два проблемите с бързите и експресните поръчки ще бъдат отстранени. Все още има проблеми със софтуера на фирмата „Сименс" и заради това печатането на ускорените поръчки се бави, съобщи Костадинова.

Тя каза още, че заради лошия софтуер след подаване на заявление за издаване на паспорт не може да се разбере дали с поръчката има проблем или не. В момента се работи по бързите и експресните поръчки, а след това в началото на другата седмица ще започне масово печатане на документи, подадени с обикновена поръчка, съобщи още Костадинова.
По нейните думи в момента юристите в МВР преглеждат клаузите на договора, който министерството е сключило с фирмата „Сименс", доставила софтуера за изработката на документите.

"Сименс", която спечели конкурс за 116 млн. лева, отпечатва до 600 документа на ден. Това е повече от 10 пъти по-малко от обещаните по договор, съобщили от ръководството на МВР, писа в. "24 часа".

Близо 3 млн. нови паспорти, лични карти и други документи трябва да подмени МВР, защото срокът им изтича. Над 1,5 млн. българи ще останат без валиден документ до 31 декември 2010 г. и ще трябва да се наредят на опашка пред МВР, за да получат нов. Според експерти ако работата продължи с тези темпове, документите, изтичащи през следващите осем месеца, ще се правят цели седем години, пише още вестникът.