Това предвиждат законови промени за правното регламентиране на сурогатната бременност, каза депутатът от партия "Атака" Калина Крумова на кръгла маса, организирана в парламента под наслов "Регламентиране на сурогатната бременност и дебат за възрастовото ограничение при извършване на "ин витро". Случаите за "заместваща майка" ще важи само за жени, които имат медицински проблем и не могат да родят или износят дете, подчерта председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов.

Няма да се изготви нов закон за сурогатното майчинство, а ще се се направят допълнения и изменения в Закона за здравето, Семейния кодекс, Наказателния кодекс, Гражданско-процесуалния кодекс и някои наредби, каза още Крумова, цитирана от БТА.

Тя посочи още, че за законодателството ни не е адаптивен терминът "сурогатна майка", а ще се възприеме "заместваща майка". Такава може да стане жена, която има поне едно здраво дете. По време на кръглата маса бе предложено да се изисква това дете да е родено в брак.

Крумова уточни, че законопроектът предвижда още, че желаещата да стане заместваща майка няма да може да става такава повече от два пъти. Така вносителите на законопроекта искат да избегнат възможността сурогатното майчинство да се прави с комерсиална цел.

Публична тайна е сега у нас, че за сурогатството у нас се плаща, тъй като засега да дадеш под наем утробата си е незаконно. Заради това много семейства прибягват до „скрита сурогация".

Според предвижданите промени съдът ще одобрява случаите на заместващо майчинство. Предвижда се и договор между заместващата майка и желаещите да имат дете. Ще се създаде и национален регистър на заместващите майки.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов припомни, че темата за сурогатното майчинство е засегната още в библията, когато Сара, която не може да роди наследник на Авраам, го изпраща при тяхната слугиня, която да му роди дете. В различните религии темата е засегната по различен начин, допълни той, цитиран от News.bg.

По думите му сурогатството е разрешено в Канада, Гърция, Русия, Австрия, Англия, Сащ, Румъния, Израел и др. държави. Според Иванов крайно време е сурогатните майки да бъдат разрешени и в България, особено когато жената, която иска да бъде майка има тежки заболявания които не й позволяват да роди дете.

От своя страна Калина Крумова бе категорична, че не трябва да се лишават от шанс за собствено дете хората, които по една или друга причина не могат да имат.