Само 8-12% от запитаните са заявили, че четат съвременна българска литература, а 22% изобщо не четат българска литература. Като литература на висока популярност се радват имена като Стефан Цанев (5,6% от запитаните са казали, че четат негови творби) и Недялко Йорданов. От чуждите автори на висока популярност се радват имена Дан Браун, Нора Робъртс, и други пазарни имена.

Българинът чете малко повече, отколото през 2006 г., сочи още изследване на Алфа Рисърч, цитирано от Александър Кьосев.

Четенето заема пето място в структурата на свободното време, като интензивни читатели през 2006 г. са 11 % от изследваните, а през 2009 г. - 9,3%, но намалява броят на хората, които рядко четат, обясни Кьосев.

Според изследването 20 лв. е психологическата граница на цена на книга, а 10 лв. е допустимата цена. На първо място в структурата на свободното време е гледането на телевизия като 92% от изследваните са заявили, че в свободното си време гледат телевизия.

60,6% от запитаните са казали, че са им чели книги, когато са били малки. 44% от тези хора, на които са им чели книги, днес също четат книги, а само 16% не четат книги.
69% от участниците в изследването заявяват, че четат на децата си книги, но намалява броят на хората, които насърчават децата си да четат - 75% през 2006 г. към 71,1% през 2009 г.

Според 61,9 % от анкетираните ползата от четенето е получаването на информация за света, а 32% пък смятат, че детската и юношската възраст са най-подходящи за четене на книги. Над 70% от читателите в библиотеките са деца или младежи. Но във възрастта между 11 и 15 години децата спират да четат книги.

Над 20% от обществените библиотеки не са купили нито една нова книга в последните години като в отдалечените и малки населени места няма равен достъп на децата до книги. Много от децата посочват, че посещават библиотеки, за да ползват метериали, които им трябват в рамките на обучението им в училище.

От днес започва информационната кампания "Подарете на детето си книга-подарете му празник", инициирана от Асоциация "Българска книга" и Националната мрежа за децата. Кампанията е по повод 2 април - Международен ден на детската книга и се провежда под патронажа на Зорка Първанова.
През 1967 г. е решено 2 април да е Международен ден на детската книга. На всеки две години се връчва наградата за детска книга, като досега няма българин-носител на наградата, но сред номинираните са Георги Канстантинов и Асен Босев. Сред носителите на тази награда са Астрид Линдгрен и Джани Родари.