Столичен инспекторат засилва контрола в автосервизите и пунктовете за смяна на излезли от употреба гуми. Проверките ще се извършват на място и по документи във всички райони на столицата. Инспекторите ще проверяват дали дружеството разполага с нужните разрешителни документи за дейността, издадени от компетентните органи, актуален договор с лицензирана фирма за предаване на излезли от употреба гуми, както и къде се извършва смяната на гуми.

Досегашните проверки показват, че ремонтиране на моторни превозни средства се извършва на улиците, тротоарите и паркингите, което е нарушение на чл. чл. 31, т. 9 от Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на Столична община.

За установените нарушения се налага глоба по квитанция или се съставя акт в размер от 150 до 500 лв. за физическо лице, и имуществена санкция в размер от 700 до 2000 лв. за юридическо лице или едноличен търговец.

От утре започват проверка също така на автосервизи и ремонтни работилници, като акцентът ще бъде върху спазването на Наредбата за чистота и управлението на отпадъците на територията на СО, както и другите наредби, свързани с търговската дейност и организацията на движението. Проверката ще започне от район "Младост".