Това обясни пред bTV кметът на Пловдив Славчо Атанасов по повод идването в България  на чешкия художник Давид Черни, който изобрази страната ни като турска тоалетна в творбата си „Ентропа“, изложена в Брюксел в началото на годината.
Черни няма да бъде допуснат на територията на галерия “Баня „Старинна“, потвърди Атанасов, цитиран от БГНЕС. Той няма място в общинска галерия, а аз отговарям за общинската собственост, категоричен е кметът.
"Дори и в изкуството има граници, които не бива да се прекрачват. Този художник засегна националното ни достойнство. Ние сме държава с изключителна древна култура и на никой не му е приятно страната му да бъда представяна като турска тоалетна. Това решение не е популистко. Това, което направи той в Брюксел е прекалено грубо спрямо нас", коментира Атанасов.
Художникът Емил Миразчиев, по чиято покана Черни идва в България, заяви, че не може в една цивилизована европейска държава да се говори по този начин. Днес се очаква чешкият творец да му изпрати официално писмо дали ще посети страната ни.